најмоћније средство јачања отпорности организма

Уз правилно дисање могли бисмо да живимо 140 година!

2179

Стари инструктори јоге рекли су једноставно: „Дишите мирно, брините о здрављу својих плућа и живјећете 140 година.“

Још је 1860. Луј Пастер констатовао како је дисање најмоћније средство јачања отпорности организма, и сматрао је да је брига о здрављу дисајног система изузетно важна, али и правилно дисање.

Нажалост, 150 година након овог упозорења, болести везане за дисање на првом су мјесту по броју прегледа у примарној здравственој заштити, свака трећа регистрована болест једна је од болести дисајног система, а рак плућа на 3. је мјесту ранг-листе смртности мушкараца.

Очито је, људи плаћају данак не само пушењу или загађеном ваздуху, него и мањку свијести о важности здравља дисајних путева, а мало мислимо и на правилно дисање. Наш давни предак, живећи у природним условима, у лову, риболову и сталном кретању на чистом ваздуху и борби с природом и временским непогодама имао је идеалне услове здравог дисања.

Човјек данашњице, нема ништа од тога, а уз сједећи начин живота, користи само десетину капацитета плућа констатује инструктор јоге Селварајан Јесудијан у књизи „Јога и спорт“. Физиолози и пулмолози везу здравља и дисања објасниће нам више или мање компликовано, говорећи о 5 милијарди црвених крвних ћелија које ступају на сцену код сваког нашег удисаја, а додаће и везу дисања с јачањем природног имунитета што се приписује јонској равнотежи у крви итд.

Стари инструктори јоге рекли су једноставно: „Дишите мирно, брините о здрављу својих плућа и живјећете 140 година.“ Томе можемо и не морамо вјеровати, али јога нам даје на хиљаде вјежби које на овај или онај начин доприносе бољем дисању и здрављу дисајног система.