Мјесец и мјесечеве мијене утичу на понашање, љубав, здравље

Ускладите све своје активности са мјесечевим мијенама!

2012

Синоћ је био пун мјесец! Донио нам је промјену метеоролошких прилика, али и много тога другог што можда не знате… Научници су утврдили на шта све утичу ово небеско тијело и како то можете да искористите усклађујући свој ритам са мјесечевим мијенама

Од када је први пут угледао мјесец, човјек је постао потпуно очаран његовим сјајем и изгледом. Од настанка цивилизиције, људи су схватили да ово небеско тијело има снажан утицај на њих, али и на биљке, животиње, море, временске прилике… а испредали су многе приче и легенде које и данас интригирају машту.

Италијански научници Марта Ерба, Ђан Лука Ранцини и Данијеле Вентуроли у књизи „Од Мјесеца до Земље“ открили су многе тајне земљиног природног сателита. Мјесец је настао прије 4,5 милијарди година после судара комета, од земље је удаљен 384.400 км и најближе јој је небеско тијело. Oко земље се креће просечном брзином од 1,02 км у секунди. Око своје осе окрене се за 27 дана, 7 сати и 11,5 секунди.

Аутори ове занимљиве књиге тврде да је очигледно и јасно да месец има огроман утицај на све што је на земљи, али да савремена цивилизација то занемарује, док су сви стари народи у различитим дјеловима наше планете живот усклађивали према лунарном путу.

Не може да се порекне да многе особе, а посебно жене, осјећају утицај месеца на својој „кожи“ и у свом тијелу. То се најчешће манифестује кроз проблеме са сном и промјене у расположењу. Научници тврде да одговорност за утицај мјесеца сноси мелатонин, хормон који код људи утиче на циклус сна и будног стања. Он евидентно варира током мјесечевих мена, али још није доказано да ли то чини само под утицајем овог небеског тијела или неког унутрашњег, биолошког часовника који одувек постоји у људима.

Статистика, ипак, јасно показује да се у ноћи када је месец пун чешће дешавају несреће и да су људи тада раздражљивији и агресивнији, склонији насиљу и свађама. Ова појава се зове „Трансилванијски синдром“, а везана је за чувеног грофа Дракулу из Трансилваније који се претварао у вампира када је мјесец највећи. Да је овај синдром познат и раније потврђује средњовјековни закон у Енглеској по којем се убиство у ноћи пуног месеца блаже кажњавало због смањене урачунљивости убице услед лунарног утицаја.

Осим на људско понашање, мјесец утиче и на климу, будући да је посматрањем из сателита установљено да је у поларним областима температура у просјеку виша за 0,55 степени Целзијуса када је месец пун. Морнари су некада само на основу ауре око мјесеца могли да предвиде буру, а научници су доказали да надолазећи олујни облаци заиста узрокују да се мјесечева светлост распрши због појаве кристала леда високо у атмосфери.

Мјесечеве мене су нарочито интригирале грчке љекаре и филозофе. Отац медицине Хипократ говорио је својим ученицима да је “љекар који не признаје утицај звијезда на човјека незналица и да никада не оперишу дио тијела којим влада сазвежђе кроз које мјесец управо пролази“. Иако савремена наука још није успела у потпуности да докучи и објасни овај феномен, данашњи љекари не могу да негирају утицај мјесеца на људе, посебно јер је у фази пуног месеца крварење обилније.

Медицинска књига „Здравље и благостање у хармонији са мјесечевим фазама“, аутора Јохана Паунгера и Томас Поупа, привукла је много пажње. Они су изложили традиционална искуства и сазнања савремене науке, као и бројне доказе о утицају овог небеског тијела којим су доказали да је усклађивање биолошког ритма са мјесечевим предуслов доброг здравља и психофизичке равнотеже.

У многим културама, попут Мајанске или старојеврејске, жене су традиционално са првим даном младог месеца бивале поштеђене од физичких напора и сексуалних активности, тада би одлазиле у посебну просторију гдје су се наредних неколико дана одмарале у лежећем положају у друштву осталих жена. Овај обичај је директно повезан за репродуктивним здрављем жене, јер се током циклуса заиста препоручује одмарање.

Иначе, бројна медицинска истраживања потврдила су да жене код којих менструални циклус прати мјесечеве мијене брже и лакше затрудне од дама које такође имају редовне циклусе, али у дисбалансу са овим небеским тијелом.

У периоду између пуног и младог месеца, односно у фази опадања, људски организам има тенденцију да се прочишћава и одбацује штетне материје. Ефекат се појачава како се ближи фаза младог месеца, а његово вријеме почиње 13. новембра. Ако желите да смршате, очистите организам од токсина, елиминишете целулит или стрес, учините то када месец опада. Током тих 14 дана биљни чајеви, масаже, дренаже и средства за детоксикацију имају јаче дејство, а дијета је успешнија јер се масне наслаге брзо топе. Особе које имају проблема са алергијама, према мишљењу ових аутора, посебно би требало да обрате пажњу на лунарни календар. Чишћење од гриња или прање одеће која садржи алергене најбоље је обавити у фази опадања месеца, јер се микроорганизми и штетне материје боље одстрањују. И хирурзи знају да у тој лунарној фази пацијенти мање крваре и ожиљци брже нестају, то је идеалан период за скидање брадавица и младежа, као и за чишћење лица.

И фаза раста траје такође 14 дана, када се срп постепено претвара у круг. Ово је период регенерације и раста, грађења, идеја, инспирације и акумулирања енергије. Ефекат се појачава како месец расте и ово је одличан период за узимање витамина, јер се лакше апсорбују, посебно они на бази магнезијума, калцијума и гвожђа. Ипак, тровање или уједи инсекта, као и упале, много су израженији када месец расте. У овом периоду дамама се препоручује да кожу хране маскама и препаратима против бора. Када је коса у питању, регенератори и маске јаче делују у фази раста месеца и тада је добро шишати се јер ће коса брже да расте. Гојазне особе требало би да припазе, будући да ће се све што поједу и те како одразити на њихов стас.

Фаза младог мјесеца почиње у ноћи без месеца, јер се он практично не примјећује и траје само неколико сати. Ипак, тада је читава природа, људи, животиње и биљке изложена веома јаком дејству овог небеског тела, а способност организма да се ослободи штетних утицаја и отрова је највећа, па посна храна даје изузетне резултате. Стари народи вјеровали су да би тог дана требало започети сваки посао и ослободити се лоших навика и порока. Многи центри за борбу против зависности, терапије за ослобађање од наркотика, цигарета и алкохола почињу управо тога дана јер је резултат успешнији.

Утицај Мјесеца на Земљу кулминира када је он пун, а у тих неколико часова циркулација је много бржа, љековите биљке имају најјаче дејство, али је и већа стопа насиља, код многих особа се јавља појава позната као „мјесечарење“. Многи лекари су тврдили да на дан пуног месеца није добро обављати интервенције, требало би избегавати и посјету зубару, операције и примање вакцине.

Такође, мјесец преко своје гравитације узрокује плиму и осеку, односно подизање и опадање нивоа мора на сваких 12 сати и 25 минута.

УТИЦАЈ НА БИЉКЕ

Од памтивијека се зна да ово небеско тело утиче и на раст биљака, па су земљорадници, који су се стриктно држали мјесечевих мена, имали боље приносе. Археолози су у различитим дјеловима планете пронашли старе „пољопривредне календаре“ са бројним корисним савјетима, а занимљиво је да су сви били усклађени више са мјесецом, него са сунцем. У њима се, између осталог, наводи и то да биљке брже расту како месец расте и стагнирају када он опада.

Биодинамичка пољопривреда, која одбацује употребу хемијских производа, прати искључиво ритам месечевих мијена. Тако би, на примјер, воће требало засадити прије пуног мјесеца, а када дође вријеме за брање то би требало чинити током неколико сати пуног месеца, јер су плодови тада најзрелији, најздравији и најукуснији. Дрва која се сијеку током пуног мјесеца су тврђа и дуже горе, што је доказано на свим врстама од Латинске Америке до Индије.

ЉУБАВНИ РИТУАЛИ

Мјесец је увек симболисао романтичне тренутке, љубав, њежност, мистерију… Не чуди што се за њега везује много љубавних ритуала који се изводе у зависности од мјесечевих мијена. Интересантно је да су и античке и средњовјековне, као и савремене жене примењивале готово идентичне методе у одређеној фази лунарног циклуса. На примјер, оне које пате због неузвраћене љубави, симболично су се ослобађале у ноћи младог месеца, када су бацале слику, поклон или неку ствар која их је подсећала на вољеног мушкарца. На тај начин су отварале срце за нову љубав. У фази растућег месеца, емоције су узбурканије и брже се заљубљујемо, па се верује да је ноћ пуног месеца идеална за завођење и вођење љубави. Античке даме су биле убеђене да су баш те ноћи најлепше и најпожељније, па су се за њу посебно припремале и уљепшавале.

ПУН МЈЕСЕЦ НАЈАВЉУЈЕ ПЛОДНОСТ

Жене у старом Египту, Вавилону, Месопотамији, Грчкој или Риму плодне дане су рачунале посматрајући месец. Наиме, менструални односно месечни циклус у идеалној варијанти јавља се на 28 дана, колико отприлике траје и лунарни пут овог небеског тијела. Грчки филозоф Аристотел први је писао о директном утицају мјесечевих мијена на плодност жене и тврдио да би циклус здраве жене требало да почне у ноћи младог месеца, а плодност кулминира у ноћи када је пун. Уколико то није случај, сматрало се да је дошло до неког поремећаја у организму и да та жена тешко може да остане у другом стању.