ТИТОГРАД ЗА ПОДГОРИЧАНЕ (7)

Улазак у хар(л)ем!

5847

Пише: Бранко Ракочевић

Подгорица, иако Титов град, све до 1980. године није имала спортску дворану, па су кошаркаши Будућност били принуђени да своје мечеве играју у Даниловграду. То је и нама, вјерним навијачима плаво-бијелих, причињавало велики проблем, јер у то вријеме и није било баш пуно аутомобила, аутобуса, комбија, а такси је тек био права мисаона именица.

На разне начине смо се довијали како да стигнемо до Даниловграда. Једни су стопирали ријетке аутомобиле, други су ишли бициклом, док би трећи испред Гимназије чекали приградски сиви аутобус плаве боје.

У чувеној „тридес двојци”, по обичају, гужва, једно на вр’ другога, па би (не)зрели омладинци користили указану им прилику да се малчице прислоне уз неку напреднију омладинку. Шанера није било, из простог разлога што није било ни новца, па се не би много „офајдили”.

После пола сата труцкања старим путем до Стологлава, па преко града Спужа, Кречане, Љутотука, Куле Лакића, коначно, преко моста на Зети, стигосмо до крајњег одредишта.

Улазак у дворану био је раван Точковом уласку у харем, нешто невјероватно, бајковито. Сала са трибином од десетак редова са браон столичицама без наслона, и покривена, човјече. Нови новцати паркет са црвеним и плавим линијама, стаклене табле, електронски семафор и свјетла рефлектора. А на угланцаном паркету неки високи људи, дивови. Који угођај, које слике… Као у бајци…

И онда рески, продорни звук сирене са записничког стола који би најавио прозивку играча: 4 Антић, 5 Драган Ивановић, 6 Вукићевић, 7 Шутуловић, 8 Нешевић, 9 Петровић, 10 Душко Ивановић, 11 Ђурашковић, 12 Ђуровић, 13 Бојанић, 14 Ракочевић, 15 Гарић. Били су ту и Мијушко Вукосављевић и Горан Ракочевић. Тренери Никола Секуловић и Русмир Халиловић, кондициони Владо Ђуричковић. Хероји са Даниловог града који су извојевали историјску побједу – улазак у најјачу кошаркашку лигу у Европи. Титоградски „Харлем глобтротерси” су годинама широм свијета проносили славу црногорског баскета.

Од Подгорице па до Данилововграда – преко града Спужа – бљештави се ланац јуначкијех побједа пружа…

Закуцај за будућност!