ЈУГОСЛОВЕНСКИ ЏЕЈМС БОНД - СЛОБОДАН МИТРИЋ

КАРАТЕ БОБ ИЗ ПИВЕ: Убијао за Тита и неславно окончао у Амстердаму!

6324

Бивши тајни агент Слободан Митрић, познатији као Карате Боб, поријеклом из Пиве, убијао је по задатку Титових власти широм Европе. Након што је у Амстердаму убио тројицу Срба, скончао је на робији гдје је написао мемоаре у којима стоји: „Нисам убио никога, само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце“

Митрић је у Холандију стигао 1973. године када је у Амстердаму за Божић убио тројицу Срба, због чега је добио 13 година затвора. Иако је полиција службено наводила да је у питању обрачун подземља, Карате Боб, како су га звали због владања овом борилачком вјештином, тврдио је упорно да је ријеч о професионалном задатку једног тајног агента.

Након издржане затворске казне, није се вратио у тадашњу Југославију због процјене да би могао бити убијен, али га држава Холандија ипак проглашава „непожељним странцем“. И поред тешких животних услова, готово без икаквих права, 43 године непрекидно је живио у Амстердаму.

За вријеме издржавања затворске казне, написао је мемоаре које су му холандски издавачи објавили под насловом „Титов тајни агент“, а потом је објавио још неколико интригантних наслова о подземљу и пословима тајних служби.

У књизи је представљен као југославенски Џејмс Бонд и у њој потанко објашњава како је за потребе југославенске тајне службе ликвидирао мете у земљама Источног блока, Француској, Шведској и Белгији и пред чијим шармом жене никада нису биле равнодушне.

Од смрти његове партнерке, 2006. године, холандске власти одбиле су му додијелити било каква социјална примања, смјештај као и здравствену заштиту. Занимљив је податак да и кад су се вјенчали, Митрић није имао новца, па је церемонија у општинској згради одржана у понедељак, када се парови могу вјенчати бесплатно.

Митрић никада није признао да је убица, већ је говорио: „Нисам убио никога, само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце.“

Како би преживио, у Холандији је објавио пар књига и драма, међу којима и „Бој на Косову“. Године 1992. био је на ивици да се прикључи српским паравојним снагама, али како се није усудио вратити на територију бивше Југославије, остао је у Амстердаму. Тамо је током 1992. године штампао летке преко којих је позивао на освету против непријатеља Србије.

Када га је министар Герд Лирс одлучио 2012. године депортовати у Србију, Митрић је већ био тешко болестан.

Последње дане провео је на тавану једне напуштене школске зграде у источном дијелу Амстердама. Пронађен је случајно и у тешком стању превезен у болницу гдје је убрзо и преминуо.