ПОД ЛУПОМ

МИЛОВЕ ПРЉАВЕ ШТАЛЕ: Корак од седам година!

4381

„Црна Гора је на корак од чланства у Европској унији“, оцијенио је данас Мило Ђукановић, у интервјуу јапанском дневном листу Асахи Шимбун. Тај корак ће потрајати више од седам година, судећи по данашњој изјави европског комесара Јоханеса Хана, као и по новој студији Бечког института

Пише: Донко Ракочевић

Елидски краљ Аугије био је баснословно богат човјек. У целој тадашњој Хелади била су чувена Аугијева стада, у којима је, како легенда каже, имао три хиљаде грла, од тога три стотине бикова. Уз све то богатство и могућности, Аугије није годинама чисто своје штале, тако да се страшан задах ширио надалеко претећи да угрози цијелу земљу. Зато Еуристеј, господар Тнритна, Микене и Мидеје, нареди свом јунаку Хераклу да очисти Аугијеве штале и тако свијет ослободи од големе напасти. Данас се израз „Аугијеве штале“ употребљава у значењу: „страшно прљаво и запуштено мјесто“ и „нешто што треба темељито очистити“.

Црногорски „краљ“ Мило Ђукановић је, попут Аугија, баснословно богат човјек, али Црна Гора, којом већ скоро три деценије неприкосновено влада, у цивилизацијском смислу је прилично запуштено мјесто. Зато Европска унија, попут Еуристеја, већ годинама покушава очистити овдашње „штале“. Ко ће бити Херакле – Бечић или неко други, још увијек не знамо, али знамо да су мале шансе да се „чишћење“ заврши до 2025. године.

Када је зимус Европска комисија изашла с најавом да би се земље Западног Балкана могле прикључити Европској унији до 2025. године, то је изазвало шок у метрополама регије. Сада, међутим, и тај датум изгледа – преоптимистично! Угледни Бечки институт за међународне студије изашао је данас са процјеном да су шансе да Црна Гора и Србија прикључе ЕУ до 2025. године – знатно испод 50 одсто. Томе у прилог иде и данашња изјава европског комесара за проширење Јоханеса Хана који сматра да је „тешко вјеровати да ће нека од земаља до 2023. године испунити све предвиђене услове, како би 2025. године била примљена у европско друштво“.

Но, наш Аугије не мисли тако. „Црна Гора је на корак од чланства у Европској унији, иако има још много тешког и важног посла који треба да се уради“, оцијенио је данас новоизабрани предсједник државе Мило Ђукановић, у интервјуу јапанском дневном листу Асахи Шимбун, поводом Самита ЕУ – Западни Балкан у Софији.

„На корак“ – требало би да значи: „само што није“, дакле, десиће се то, по Ђукановићевом мишљењу, колико идуће године; ако његов корак није од седам миља, односно седам година, колико је остало до 2025-те. У сваком случају, предсједник Црне Горе се још једном показао као врхунски софиста и алхемичар.

По неким причама, Херакле је у великој бици поразио Аугија. Након те побједе покупио је богати плијен и принио жртве олимпијским боговима. Кажу да је тада установио Олимпијске игре. Од те, 776. године прије наше ере, када је одржана  прва Олимпијада, стари Грци су рачунали вријеме и бројали године. Бојим се да ће проћи и три олимпијаде док Црна Гора постане члан ЕУ. Ако тада буде Европске уније…