духовна баштина

У Србији чак 50 цркава посвећених св. Илији!

2673
црква св. Илије у доњем Грбљу

Иако је св. пророк Илија – ранохришћански светац, дакле припада подједнако свим хришћанима, у Србији је убедљиво највише поштован. Посвећено му је чак 50 цркава!

Тачно 79 цркава постоји на свијету посвећених св. пророку Илији, а чак 50 их се налази у Србији.

После Србије, највише их је у Босни – 13, па у Црној Гори –  седам (Доњи Грбаљ, Волујица, Петровац, Херцег Нови, Горњи Столив, Бјеласица, Драговића поље у Морачи).

Четири су у Албанији, три у Канади, а по једна у Сирији, Русији, Бугарској, Ираку, Индији, Хрватској, Црној Гори и Америци.

Мјеста у Србији у којима се налази црква цв. Илије: Прњавор, Вранић, Вучитрн, Брзан, Бресница, бољевац, Бистражина, Бачевци, Бајина Башта, Ба, Гараши, Гибарац, Горња Врањска, Доњи Грбци, Горњи Врагуши, Градина, Доброселица, Жегра, Злот, Илинци, Јадранска Лежница, Кацапун, Качаник, Куманица, Лесковац, Локица, Љубижда, Мали Пожараевац, Мачкат, Миријево, Михајловац, Мокра Гора, Некодим, Печењац, Помазетина, Подујево, Равањска гора, Равнаја, Ривица, Симићи, Сирча, Сићево, Смаћ, Смедеревска планка, Сремска Каменица, Стубленица и Текериш.

Преподобни отац Јустин Ћелијски казује да Црква Светог Пророка Илију прославља као најнеобичнијег човека који је живео на овој земљи Божјој, најнеобичнијег човека у роду људском. Толико необичног, и толико изузетног, да га је Господ са телом узнео на Небо.

Приликом Христовог Преображења на Таворској гори као један од пророка јавио се (са Мојсијем) и Свети Илија, разговарајући са Господом.

Иако је ранохришћански светац, дакле припада подједнако свим хришћанима, у Србији је убедљиво највише поштован..