најновије истраживање научника

Три шоље кафе дневно – спречавају многе болести

1942

Људи који пију три до четири шољице кафе дневно вјероватно ће имати више користи за своје здравље него штете, јер ће имати снижену опасност од преране смрти и болести срца него они који не пију, рекли су у сриједу научници

Истраживање, које је упоредило податке из више од 200 ранијих истраживања, исто тако је утврдило да је испијање кафе повезано са сниженом опасношћу од дијабетеса, болести јетре, деменције и неких врста рака.

Три или четири шољице дневно пружају највише користи, рекли су научници, осим женама које су трудне или имају повишен ризик од прелома. Кафа је једно од омиљенијих пића на свијету.

Настојећи да боље разумије њено дјеловање на здравље Робин Пол, специјалиста за јавно здравље на британском Универзитету Саутхемптон, предводио је тим у „кишобран истраживању“ 201 студија темељених на посматрању и 17 студија темељених на клиничким испитивањима.

„Кишобран истраживање“ синтетизује раније анализе како би пружило јаснији преглед различитих истраживања о некој теми. „Испијање кафе изгледа сигурно у оквиру уобичајених образаца конзумације“, закључио је Полов тим у истраживању објављеном у БМЈ Бритиш медикал журналу у сриједу.

Испијање кафе досљедно је повезано с нижим ризиком од смрти од свих узрока и од болести срца. Највеће смањење релативног ризика од преране смрти запажено је код људи који пију три шољице дневно у поређењу с онима који не пију кафу.

Више од три шољице дневно није шкодило, али су благотворни учинци били мање изражени. Кафа је исто тако повезана с нижим ризиком од неколико врста рака, међу којима и рака простате, рака матерничне слузнице, коже и јетре као и дијабетеса типа 2, жучног каменца и гихта, рекли су истраживачи.

Највећа корист утврђена је код болести јетре попут цирозе. Полов тим је упозорио како се, будући је њихово истраживање укључило углавном податке дојивене посматрањем, не могу извући чврсти закључци о узроку и посљедици.