поглед с истока

Зашто не волим државу Црну Гору?

17740

Данас држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. Али, и све да јесте, ја не волим државу Црну Гору, а волим земљу Црну Гору. Ево зашто…

 Пише: Донко Ракочевић

Држава Црна Гора је мач који виси над вратом сваког њеног обичног грађанина, док је с друге стране Елдорадо за припаднике власти и њихове полтроне. Видјели смо то најбоље претходних дана када су се обелоданили разговори сина Весне Меденице и других чланова мафије од којих су неки и из редова полиције.

Једино што је  беспрекорно функционисало у ових 16 година које сјутра прослављамо је кажњавање за непрописно паркиране аутомобиле. А то што је убијен Душко Јовановић, или Славољуб Шћекић, што се растурала дрога – за то ћемо лако. То је све држава Црна Гора. Што се сад хапсе државни службеници, ми то плаћамо, њихове пљачке ми надокнађујемо, њихове службене аутомобиле којима се по ваздан возикају – ми финансирамо, то је држава Црна Гора.

Земља Црна Гора је Савино око изнад Гусиња које је држава Црна Гора преименовала у Око скакавице, да не би подсјећало на Светог Саву!

Земља Црна Гора су моје Брезојевице и у њој црква Свете Тројице коју су Турци и комунисти пет пута спаљивали, а државна телевизија је игнорише када прича о културно-историјским знаменитостима у плавској општини.

Земља Црна Гора је моја Морача и у њој предивни кањон који би држава Црна Гора да потопи и угрози наш вечни светионик – Манастир Морачу, како би пунила џепове својим тајкунима!

Земља Црна Гора је мој Улцињ приликом чијег ослобађања (1878) је страдало на десетине мојих Ракочевића; као и ријека Бојана на чијим обалама су трагови цркава и гробова средњовјековних српских владара.

Земља Црна Гора је моја Подгорица, град који је у Другом светском рату бомбардован као ниједан други, али држава Црна Гора о томе ћути, јер неће да се замјера својим покровитељима на Западу.

И сви други градови су моји – као и људи који у њима живе. Ја све њих волим! Посебно волим мој српски народ који чини скоро трећину становништва, а обесправљен од државе Црне Горе као ниједан други, зато што чува своје и коријене Црне Горе.

Оно прво (државу) не волим ни под разно. Не волим ни заставу државе Црне Горе, ни њену химну, нити сам их ја бирао…

И дефинитивно, немојте ми за сва времена натурати ништа што је држава у овој земљи Црној Гори.