Скидање прашине

Има ли Титовог зликовца коме Подгорица није указала почаст!

10470

На десетине споменика и на стотине улица, у главном граду Црне Горе је посвећено комунистичким првацима, од којих су многи  били тешки зликовци, на челу са Јосипом Брозом, једним од највећих масовних убица 20. вијека. У булевару Ивана Црнојевића је спомен-биста Моши Пијади, чији  говор са првог засиједања АВНОЈ-а довољно говори о каквом монструму је било ријеч

„Потребно је створити много бескућника, да буду већина у држави. Стога ми морамо да палимо. Припуцаћемо, па ћемо се повући. Немци нас неће наћи, али ће из освете да пале села. Онда ће нам сељаци, који тамо остану без крова, сами доћи и ми ћемо имати народ уза се, па ћемо на тај начин постати господари ситуације. Они који немају ни куће ни земље ни стоке, брзо ће се и сами прикључити нама, јер ћемо им обећати велику пљачку.

Теже ће бити са онима који имају неки посед. Њих ћемо повезати уза се предавањима, позоришним представама и другом пропагандом… Тако ћемо постепено проћи кроз све покрајине.

Сељак који поседује кућу, земљу и стоку, радник који прима плату и има хлеба, за нас ништа не вреди. Ми од њих морамо начинити бескућнике, пролетере… Само несрећници постају комунисти, зато ми морамо несрећу створити, масе у очајање бацити, ми смо смртни непријатељи сваког благостања, реда и мира…“

Овај документ се може наћи у Архиву Војно-историјског института у Београду у фајлу Штаба врховне команде (ЈВУО) – Четничка архива, под ознаком К-12, 30/12. Ради се о дијелу излагања Моше Пијаде на Првом засиједању АВНОЈ-а, новембра мјесеца 1942. г. у Бихаћу.