истраживање математичара алекса белоса

Седмица – симбол слободе!

1616

Истраживање математичара Белоса, показало је да је већини људи омиљени број седам. ,,Ако волиш седмицу, увијек нагињеш индивидуалцима који не познају правила и живе по своме – у математици или стварном животу“, објаснио је Белос

Како преноси МСН, математичар Алекс Белос на својој страници објавио је анкету како би дознао који је најчешћи „најдражи број“ те је прикупио 44,000 мишљења из свих крајева свијета и дошао до занимљивих открића.

Непарни бројеви надмашили су парне, бројеви који завршавају с нулом нашли су се при дну љествице, а занимљиво је да су многи одабрали 3.14 (Пи) или 1.618 (Златни пресјек) за свој најдражи број.

Популаран је и број 42, који према књизи „Водич кроз галаксију за аутостопере“ одговара на сва кључна питања у животу.

На трећем мјесту налази се број 8, који се према кинеским вјеровањима повезује с богатством, док је на друго мјесто засјео број 3.

Ипак, најпопуларнији од свих је број 7 који, фасцинира људе већ хиљадама година.

У Лас Вегасу тај број се сматра срећним, 7 је патуљака, 7 самураја и 7 гријеха, а 7 је и дана у недељи и 7 континената на Земљи. То је број чедности и савршенства, број планета, нотних скала; 7 је мудраца код старих Грка, 7 је врлина, 7 дарова Светог Духа.

Ипак, Белос каже да је разлог за обожавање тог броја жеља за бунтовношћу, јер је он прави математички „дивљак“ међу бројевима.

,,Ако волиш седмицу, увијек нагињеш индивидуалцима који не познају правила и живе по своме – у математици или стварном животу“ објаснио је Белос.

,,Можда зато јер сањаш да ћеш се и ти једном, попут њих, одважити и побунити против оних који те спутавају“.