у последњих пар деценија, женско идеално тијело потпуно се трансформисало

Савршене мјере за мушке снове

1748

Обим груди и кукова се смањио, а обим струка повећао, што су негативне тенденције, али су се, срећом, ноге издужиле

Пише: Ана Илић

Господо, удахните дубоко и затворите очи. Покушајте да се сјетите како је изгледала Брижит Бардо у филму ,,И Бог створи жену“. Призовите у сјећање сцену у којој дугонога ђаволица осионог струка и бујних, чврстих груди, игра мамбо пред опчињеним Куртом Јиргенсом. Или покушајте да замислите Мерлин Монро у филму ,,Ријека без повратка“, ту богињу чија силуета подсјећа на амфору, у корсету од пурпурног плиша који открива њене обле и чврсте бокове – погледу пијаних каубоја. То су биле праве жене! Имале су све што треба и то тачно гдје треба. Такве се више не рађају. И то с разлогом. Оне су заиста изгледале божанствено, али тај тип љепоте који оне представљају – припада неком другом времену.

У последњих 40 година, женско тијело се трансформисало невјероватном брзином. Данашње двадесетогодишњакиње, ма како биле витке, не би могле да уђу у корсет својих бака. Оне су крупније и од својих мајки. Њихова рамена су четвртаста , струк им није јача страна, бокови су ужи, стомак и задњица су облији, а груди су се смањиле и спустиле за два сантиметра.

Француски национални центар за научна истраживања урадио је студију која потврђује поменуте податке и прецизира да је просјек висине француских жена, у последње три деценије скочио за невјероватна три сантиметра, од чега највећи проценат припада ногама, које су постале још дуже у односу на труп. И то је свакако, што се естетике тиче, велики напредак, Међутим, обим груди се смањио у просјеку, за један сантиметар, обим струка повећао за сантиметар ипо, а обим кукова смањио за два сантиметра, што су свакако, негативне тенденције за љепоту женског тијела.

Ова трансформација задаје велике муке модним креаторима, пошто дрвене лутке које користе њихови моделисти још увијек имају пропорције просјечне жене из 60их година (89-58-89). У неким модним кућама се користе лутке са просјечним пропорцијама жена с почетка 20. вијека – 92-56-103.

Дакле, све је релативно и жене не треба да очајавају што носе конфекцијски број 44 или неки већи. Некада су патиле што су ниске растом, а данас што су високе. А за физичку љепоту, кажу стручњаци, није битно ни једно ни друго, већ је битан однос између обима груди, струка и бокова. Што је већа разлика у сантиметрима између груди и струка, као и бокова и струка, то је жена љепша.