здравље из природе

Невјероватна моћ тамјана!

15026

„Управо због литија и тамјана, Црна Гора је једина земља у Европи која није заражена од корона вируса. Многима ће ово бити смијешно, нејасно, непојмљиво, али разумеће само они који разумију дух свети. Дакле, кадите кућу што више и молите се. Тамјан убија бактерије, одгони зле духове, даје бољу памет…“ Старац Јефрем

Пише: Донко Ракочевић

Дрво од којег се добија тамјан расте у областима Азије и Африке, а његов мирис је један од најстаријих мириса. Прије 5.000 година ова биљка је била вриједна колико и злато. У Египту је коришћена за балсамовање мумија.

Тамјан се данас примјењује у ароматерапији, козметици, масажи, али његова најпознатија примјена је у религијским обичајима. Оно што готово уопште није познато у вези са тамјаном је да се примјењује у лијечењу најопакијих болести.

Већ хиљадама година индијски тамјан се користи за лијечење артритиса, зацјељивање рана, јачање женског хормоналног система и заштиту од патогених микроорганизама. Према вјеровању свакодневно кађење куће тамјаном доноси добро здравље свим укућанима.

У земљама Блиског истока, од давнина се користи за одржавање здравља усне дупље. Људи са овог поднебља жваћу смолу тамјана и тако побољшавају здравље зуба и десни. Антимикробна својства која посједује, спречавају инфекције.

На Западу је тамјан највише познат по антиупалним својствима, а босвелијске киселине су најважнији састојак. Тамјан ефикасно ублажава бол узрокован артритисом, без изазивања нежељених ефеката. Побољшава циркулацију, као и проток крви кроз крвне судове оштећене упалним процесима.

Истраживања су потврдила да екстракт, тамјанов ацетат, смањује неуролошка оштећења, дјелује против депресије и напетости, смањује ниво холестерола и спречава болести крвних судова.

У ароматерапији се користи за ослобађање од стреса, напетости, хистерије и депресије, а купка са уљем тамјана помаже код менструалних болова и упале мокраћних путева. Терапија уљем благотворно дјелује и на дисајне путеве.

Помаже код бронхитиса, астме, синузитиса, честих прехлада и алергије. Да би се постигао прави ефекат, потребно је на руку ставити мало уља и удисати неколико пута дневно. Одличан је и за инхалацију – у литар вруће воде стави се једна супена кашика тинктуре тамјана.

Тамјан је један од мириса који се спомињу у Старом завјету, гдје се наводи да се користио у Скинији, према упутству које је Мојсеј, како се наводи, добио од Господа, а користио за кад и доводио у везу са Светињом над Светињама (2 Мој. 30:34; 3 Мој. 16:12). Уз злато и смирну, један од дарова које су мудраци с Истока донијели новорођеном Христу (Мат. 2:11).

Кађење тамјаном симбол је људске и молитве светитеља Богу (Откр. 5:8; Откр 8:3) која се узноси ка небу као што се диже дим од тамјана (1 Мој. 5:8; Псал. 141:2), али оно означава и само присуство Божјег духа који наслађује наше душе.

Дим је ширио чаробни мирис и мислило се да има очишћујуће дејство у вријеме невоље (2 Мој. 42:5).

Свети Тадеј Штрбуловић о тамјану: „Тамјан је чудо Божје! Можеш да провјетриш стан, али отрове из стана можеш да очистиш једино ако чешће запалиш тамјан – најбоље чисти ваздух. И зла сила бјежи када запалимо тамјан.”