шта је правац, а шта смјер?

Неписмена портпаролка Управе полиције!

2127

„Цивилно возило VW Caddy, никшићких регистарских ознака, којим је управљао В.В. (66) је, према прелиминарним сазнањима, вршило претицање и остварило је контакт са задњим возилом из пратње бившег премијера које је долазило из супротног правца, марке Мерцедес“, казали су у саопштењу Управе полиције.

У овом синошњем саопштењу Управе полиције Црне Горе, налазе се двије језичке грешке, које су карактеристичне за неписмени дио грађанства, али не би смјеле да се поткрадају особи у Управи полиције задуженој за односе са јавношћу.

У саопштењу се, наиме, каже да је возило из пратње бившег премијера долазило из супротног правца. А супротни правац ни теоретски  не постоји, постоји само супротни смјер. Сваки правац има два смјера.

Такође, каже се у саопштењу: „…контакт са задњим возилом из пратње“. Правилно је рећи – последњим, јер задње је супротно од предње (на примјер, предња и задња страна аутомобила), а ако је ријеч о неком низу, као што је у конкретном случају ријеч о низу аутомобила, онда је била ријеч о последњем, а не о задњем возилу.

Но, важније је да нам из Управе полиције објасне од куда арсенал оружја и велике количине муниције, у возилу које прати предсједника Кошаркашког савеза Црне Горе – то је Милу Ђукановићу тренутно једина функција поред партијске, а партијска функција се свакако не може рачунати у државну, јер ово није партијска држава. Или, ипак, јесте… Али, и да јесте, мора се дати одговор на питање о каквом је то покретном складишту муниције ријеч.

Срећа, па Црна Гора нема борбене авионе, иначе би и они били у пратњи бившег премијера.