коначно се огласила "друга страна"

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ: Због шуге смо одузели дете Милој Алечковић!

3320

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије, Зоран Ђорђевић прочитао је за „Блиц“ дио извештаја стручног надзора који се односи на случај девојчице која је била у хранитељској породици Миле Алечковић, а која им јој је 15. децембра ове године одузета.

– Дете је имало шугу и било је запуштено. Хранитељи су од почетка тражили посебне услове и било је потешкоћа у сарадњи, нису хтели да приме посете социјалних радника, а нису се придржавали ни попуњавања свеске хранитељства. Такође су забрањивали разговор детета и социјалних радника насамо, али и контакт детета са браћом и сестрама – наводи министар Ђорђевић.

Он додаје да су се Мила Алечковић и њен супруг у школи су се представљали као усвојитељи, а не као хранитељи, али и да су давали нетачне информације на конференцији за новинаре која је одржана три дана након одузимања детета.

– Давали су нетачне информације, а начин на који су причали на конференцији и преко медија и друштвених мрежа је за одговорност – истиче министар.

Према његовим ријечима, у првој породици у којој је дјевојчица била смјештена имала је стравичне услове.

– У првој породици у којој је живела, девојчица је трпела насиље, али је имала повезаност са браћом и сестрама. А након смештања у хранитељску породицу желела да задржи контакт са њима – закључује министар.

Подсјетимо, дјевојчица која је до прије неколико недеља живјела у хранитељској породици Миле Алечковић и њеног супруга долази са простора Косова и Метохије, из избјегличке породице. Отац јој је преминуо, мајка је била болесна, па је суд њу измјестио из породице, након чега су бригу о њој водили Центар за социјални рад у Обреновцу и Центар за породични смештај и усвојење Београд.

Када је прије двије године ошла у дом Миле Алечковић, дјевојчица је била у јако лошем физичком и психичком стању, са ранама и пликовима на кожи. Она се убрзо опоравила и кренула у једну приватну школу у Београду.

Почетком децембра услиједио је позив из Центра за социјални рад из Обреновца, који је најавио долазак у посјету. Неколико дана касније, 15. децембра, осморо радника ова два центра одводе дјевојчицу из куће Миле Алечковић.