ново истраживање у кини

Љута паприка за дуг живот!

1640

Истраживање спроведено у Кини повезује готово свакодневну конзумацију хране зачињене љутом паприком са 14-процентним смањењем стопе смртности

Уочена веза била је најизраженија код особа које не конзумирају алкохол. Највеће смањење стопе смртности је забиљежено код особа које су љуте паприке јеле свјеже.

У ранијим студијима, тим научника, предвођен професорима Клифордом Вулфом и Брусом Бином са Медицинског факултета на Универзитету Харвард, успио је да докаже позитиван учинак капсаицина.

Наводно, капсаицин у комбинацији с QX-314 (познатим дериватом локалног анестетика лидокаина) доводи до уклањања осјећања бола, али истовремено не узрокује укоченост мишића и омамљеност.

Сматра се да капсаицин утиче на ослобађање ендогених опијата (ендоморфина) у мозгу и тако доводи до побољшања расположења код људи који једу љуте паприке или јела у којима се овај зачин користи.

Откриће групе из Харварда могло би проширити употребу „љутог споја из паприке“ као идеалног анестетика приликом порођаја, у стоматологији, код локалних оперативних захвата.