пише "Дејли мејл"

КАРЕЛАС: Оргазам можете да доживите без додира!

2040

Стручњак за секс Барбара Карелас, тврди да можете да достигнете оргазам само дубоким дисањем

Педесетдеветогодишња Барбара Карелас из Њујорка каже да на њеном курсу жене леже на поду изводећи вјежбе дисања и стежући мишиће, пише „Дејли мејл“.

Трејси Кларк Флори, новинарка, која је испробала терапију Барбаре, каже да је заиста имала ‘дубље вантјелесно искуство’, како то назива Барбара, али ипак је скептична и пита се да ли је то било изазвано сексуалним узбуђењем или хипервентилацијом.

Током сеансе Барбара тражи од жена да потпуно обучене и раширених ногу легну на под и слиједе њена упутства о дужини и интензитету дисања. Љуљање боковима напред-назад и испуштање гласних звукова може помоћи у том процесу.

Трејси каже да је доживела ‘оргазам’ дубоко и брзо удишући и задржавајући дах уз притискање тела према поду. Иако признаје да је доживјела ‘дубоко вантјелесно искуство’ које се састојало од грчења прстију и сувих уста па није могла да се помјери с пода пуних десет минута,

Трејси истиче да то баш и није било сексуално узбуђујуће, а не може ни са сигурношћу да каже да ли се то може приписати осјећају слабости изазваном хипервентилацијом или прекомјерним дисањем.

Техника Барбаре Карелас инспирисана је терапијом популарном седамдесетих година прошлог вијека, када се вјеровало да људи помоћу дисања поновно проживљавају трауматична животна искуства. Иако ниједна научна студија није потврдила дјелотворност тих терапија, неке студије показале су везу између дисања и сексуалног узбуђења.

Студија коју је спровела психолог Синди Местин утврдила је да жене које хипервентилирају прије гледања еротског филма показују знатно већи ниво гениталног узбуђења, за разлику од жена које нису дубоко и брзо дисале прије гледања филма.