„7 тајни успјеха“, др Кенан Црнкић (2)

Кад год помислите да не можете, сјетите се ове приче о пчелама!

1799

Њена тежина, величина, форма тијела у односу на површину крила, једноставно чине летење – немогућом мисијом. С обзиром на то да пчелама ове научне чињенице нијесу познате, а да су истовремено обдарене исправним ставом и изванредном одлучношћу, оне свакодневно лете и скупљају мед, вјероватно непрестано говорећи себи: ЈА ТО МОГУ, ЈА ТО МОГУ!

Ништа не може спријечити човјека са исправним ставом да постигне свој циљ, и ништа на овом свијету не може помоћи човјеку са погрешним ставом“. (Томас Џеферсон)

Многи људи често криве окружење, због неких лоших животних искустава усвајају песмистичне ставове, али права истина је да смо ми ти који креирамо свој живот и да увијек постоје двије призме кроз које посматрамо себе и свијет око нас, а то су: песимизам и оптимизам.

Како је неко давно рекао: На једног који жели да упали свијећу, наћи ће се хиљаду оних који ће пожељети да је угасе!

Не постоји важнија ствар за ваш успјех од чврсте одлуке да усвојите исправан став који је проткан жарком жељом и вјером у Божју помоћ.

Кад год помислите да је нешто немогуће, сјетите се ове приче и подсјетите се да сами себи стварате беспотребна ограничења.

Та прича је о пчелама.

У скоро свим светим књигама спомињу се пчеле као симбол радиности, организованости, посвећености и мотивисаности. Тако, на примјер, у Курану постоји цијела једна Сура (поглавље) под називом Пчеле.

Не знам да ли знате да пчеле имају површину крила од само 0,7 сантиметара квадратних. По свим аеродинамичким законима, који су научно вишеструко доказани, пчела једноставно не може да лети.

Њена тежина, величина, форма тијела у односу на површину крила, једноставно чине летење – немогућом мисијом.

С обзиром на то да пчелама ове научне чињенице нијесу познате, а да су истовремено обдарене исправним ставом и изванредном одлучношћу, оне свакодневно лете и скупљају додатно мед, вјероватно непрестано говорећи себи: ЈА ТО МОГУ, ЈА ТО МОГУ!

Желим вам да баш попут ових пчела увијек снажно и истрајно вјерујете да можете, а једна од највећих тајни управо лежи у томе да можете ако мислите да можете.

Стога, поставите испред себе велике циљеве и заузмите непоколебљив став да их можете и хоћете остварити.

За крај, Доналд Трамп: „Докле год уопште мислите, мислите велико и позитивно!“