УНЕСКО ТРАЖИ ХИТНУ САНАЦИЈУ

Хрватска уништила Плитвице!

1092

Хрватска до фебруара 2018. мора санирати еколошку катастрофу на Плитвичким језерима и направити све да престане невјероватно загађивање овог европског бисера. У супротном, јасно је да ће бити упитна заштита коју Плитвице уживају на листи свјетске природне баштине. Саопштено је то из паришке канцеларије УНЕСКО-а.

Премда је ситуација алармантна, па и срамотна, у држави се само једна опозициона странка, Живи зид, озбиљно ангажује на алармирању јавности. Није то чудно, зна ли се да су бивша СДП-ова влада и бивша ХНС-ова министарка Анка Мрак-Тариташ омогућили да се на Плитвицама гради и загађује до миле воље, а ХДЗ-ова влада (па и она Орешковићева) објеручке прихватили малоумни план о масовном туризму у Националном парку.

„Не зауставе ли надлежне институције онечишћење Плитвичких језера, неће нам преостати ништа друго него активистичко дјеловање“, најавио је посланик Иван Вилибор Синчић (Живи зид), члан саборског Одбора за заштиту околине, након што су у јавности објављени алармантни резултати анализе воде узете 19. новембра у Плитвица Селу, језеру Козјак, извору Великог слапа те потоку Плитвица. Анализа је показала како се тамошње воде навелико загађују фекалијама и другим отпадним водама, вјештачким ђубривима, разним детерџентима и пестицидима.

„Ако се до фебруара ништа не поправи, неће нам преостати ништа друго него кренути у просвједе, блокаде и маршеве како бисмо притиснули власт на реакцију“, најавио је Синчић.

(agencija Hina)