ПОД ЛУПОМ

За Демократски фронт гласао тек сваки трећи Србин!

4742

Анализом изборних резултата у Подгорици, утврдили смо да je од три Србина: само један гласаo Демократски фронт, један – неку другу партију (највише Демократе) а један je апстинираo!

 Пише: Љубиша Морачанин

Највећи губитник ових избора, без икакве дилеме, јесте Демократски фронт. Колико јуче, тачније у октобру 2016, на парламентарним изборима освојио је у Подгорици 21 одсто гласова, а јуче само 12,3 %, и то заједно са Социјалистичком народном партијом. Ако претпоставимо да би СНП самостално имао макар цензус, испада да је ДФ пао на око 9 одсто. Значи, изгубио је више од половине својих бирача за годину и по дана.

Опште је познато да гласаче Демократског фронта чине Срби, сем нешто мало Црногораца – симпатизера Покрета за промјене. Када знамо да припадници српске националне заједнице чине отприлике четвртину подгоричког изборног списка (око 36.000 гласача), испада да је за ДФ гласао тек сваки трећи Србин (12291). Трећина Срба је очигледно гласала друге странке – највише Демократе, а пуно мање Праву Црну Гору и Уједињену Црну Гору, те безначајан број – Српску листу. Док је преостала трећина – апстинирала!

У трећини Срба која је гласала друге странке, за претпоставити је да има до пар хиљада који су гласали Демократску партију социјалиста; тешко је вјеровати да их је више  с обзиром да отворену антисрпску политику ове партије. Ријеч је углавном о запосленима у Општини, полицији и другим државним службама.

По попису из 2011. године, у Подгорици живи 185.937 становика, од којих су се као Срби писали њих 43.248. Према горе наведеним показатељима, не би се рекло да су баш политички зрели, с обзиром да је тек трећина од оних који имају гласачко право, своје повјерење дала партијама који се боре за њихова национална права.

Најгоре од свега је што је сасвим могуће да се наставио тренд пада броја Срба, али то не можемо знати до наредног пописа – 2021. године. У Црној Гори, 2003. године Срба је било 32,99 %, а 2011. године 28,73 %, дакле, за осам година забиљежен је пад од више од 3%.

Судећи према резултатима ових избора, тиха асимилација и даље тече!