Скидање прашине

Ђилас и Кардељ бацили у јаме 25.000 Италијана! (ВИДЕО)

7624

„Дан сјећања“ је установљен 2005. године,  у знак сјећања на страдање Италијана у Истри и Далмацији 1945. године. Према тврдњама талијанских историчара, крајем Другог свјетског рата партизани су из Истре и Далмације протјерали 350.000 Италијана, а убили око 25.000, међу којима је било и жена и дјеце. Многи нијесу пронађени, јер су бацани у јаме.

Хрватски и словеначки историчари не поричу те догађаје, али истичу да су бројке преувиличане, наводно је било око 120.000 протјераних и само пар хиљада убијених, и то само војника. Фурио Радин, посланик италијанске мањине у хрватском парламенту не мисли баш тако:

-Не знам зашто се Хрвати и Словенци љуте. Чак и да су бројке десет пута мање, довољно је стравично да треба да се стиде. Ја сам својим очима читао, у италијанској „Панорами“, 1991. године, интервју са Милованом Ђиласом, у којем он каже да су он и Едвард Кардељ, 1945. године, послати у Истру са намјером да истјерају што више Италијана! Истина, италијанска десница сада покушава све то искористити у дневно-политичке сврхе и потиснути у други план фашистичке злочине.

Слично мисли и Ренцо де Видовић, талијански политичар родом из Шибеника (у изјави за RAI):

-Наставници, свештеници, адвокати и сви они интелектуалци које је режим сматрао да ће бити противници комунизма, немилосрдно су побијени од стране партизана, тачније, злогласне Озне. Имамо спискове страдалих и прогнаних људи, табле са кућним бројевима које су успјели да скину прије него што су протјерани, фотографије несталих који су, углавном, завршили у хрватским јамама.

Међу жртвама партизанског терора над Италијанима, 1945 године, у Задру, нашао се и Ђорђо Машан, отац касије популарног кантаутора Ђанија Машана. Он је опростио Хрватима:

-Имао сам само десет мјесеци када су ми убили оца – испричао је Ђани Машан у популарној емисији „Латиница“ на хрватској државној телевизији. – Било је прича да је припадао некој талијанској полицији, али сва моја истраживања нијесу потврдила ту тезу. Ја сам давно опростио онима који су га убили, јер шта смо могли очекивати од неког паора у партизанској униформи, поготову ако су му талијански фашисти убили неког рођака или друга.

Италијанска држава телевизија (RAI), снимила је прије 14 година играни филм о овим злочинима, под називом „Il cuore nel pozzo“ („Срце у јами“). Филм је режирао Алберто Негрин, а једну од главних улога (партизанског команданта) игра Драган Бјелогрлић. Вјеровали или не, филм је сниман у Котору и околини, а својевремено је приказан на ХРТ-у, што је изазвало осуду од већине Хрвата, увјерених да историјски догађаји нијесу били такви.

Ево једног инсерта из филма, од којег је касније италијанска телевизија направила и серију:

https://www.youtube.com/watch?v=QXeQ6BrsAk4