Поглед с истока

ЦРНОГОРСКИ ФАРИСЕЈИ: Тешко вама лицемери!

4158

„Тешко вама лицемери“ је фраза којом Исус Христос критикује писаре, фарисеје (јудејске вође) и законике свога времена. Христос их критикује зато што једно говоре а друго раде, прописују тешке обавезе другима а сами их не прихватају, приказују се побожнима а нису, теже друштвеном положају, врбују сљедбенике на све начине, присвајају имовину удовица, споља се представљају чистим а изнутра су нечисти, држе се слова закона а запостављају правду, милост и вјеру, и томе слично.

Митрополит Амфилохије није, на жалост, попут Исуса Христа, на вријеме препознао црногорске фарисеје – Мила Ђукановића и Светозара Маровића, који су такође једно говорили а друго радили, прописивали тешке обавезе другима а себи обезбиђивали привилегије, приказивали се побожнима а нису то били (Мило је налагао бадњак на Цетињу и тврдио да је крштен, а сада каже да је атеиста!), врбовали сљедбенике на све начине, и све остало што горе побројах за праве фарисеје.

Посебно близак са митрополитом Амфилохијем био је Светозар Маровић, дугогодишњи идеолог и потпредсједник ДПС-а. Можда нијесте обратили пажњу на етимологију његовог имена – Светозар! Е сада јесте! Какав парадокс да такво име носи човјек коме ништа није свето! Можда је такво име заварало митрополита.

Шалу на страну, Светозар се представљао као вјерник, писао оде православљу и Српској цркви, присуствовао често црквеним обредима, наговорио Мила да Влада Црне Горе издвоји значајна средства за иградњу Храма Христовог Васкрсења у Подгорици… Тако да није било лако у њему препознати фарисеја.

После осамостаљења Црне Горе, Мило Ђукановић је унутар ДПС-а формирао комисију за идентитетска питања, и на њено чело поставио Светозара Маровића. Убрзо су процурјеле информације са састанка те комисије – односно Милов захтјев да се ради на издвајању Митрополије црногорско-приморске из окриља Српске православне цркве. Недуго затим, Светозар Маровић је почео јавно да заговара тај циљ и да критикује Српску православну цркву.

Шта се дешавало касније, то већ добро знате, под притиском Европске уније да се мора радити на откривању високе корупције, Мило је ријешио да жртвује Света, али му је, по свему судећи, и помогао, обезбиједивши му, преко Вучића, неку врсту азила у Србији.

Тако данас предсједник Србије чува званично највећег лопова у историји Црне Горе и потпредсједника ДПС-а који је, као предсједник комисије за идентитетска питања, имао задатак да растури Српску православну цркву.

Да ли и сам Вучић има такав задатак, и да ли је и он фарисеј? Процените сами…