ЉЕКОВИТА СВОЈСТВА ГАВЕЗА

Дар природе

1364

Ова љековита биљка, позната и под називом содул или содула, као и црни коријен и кухињско зеље, убраја се међу неопходне и најврсније биљке које нам природа даје на располагање

Гавез расте на влажним ливадама, на ивицама њива, у влажним јарковима и поред вода. Наћи ћемо је и уз плотове и на осулини (шуту), гдје цвјета током цијелог љета. Листови су храпави и веома шиљати. Споља тамносмеђ до црн, а изнутра бијел до жућкаст, вишегодишњи коријен је дебео као палац, а када се расијече, веома је слузав и клизав, као да је мастан. С обзиром на то да је коријен дубоко у земљи, гавез тешко може да се уништи. Он се вади у пролеће или у јесен.

Тинктура од гавеза, коју лако можете направити сами, крије у себи чудесну снагу. Болесницима који су се свим могућим средствима годинама лијечили од реуме и отицања зглобова а нису се излијечили, тинктура од гавеза брзо ће помоћи. И попарени листови гавеза у облику топле каше стављени на непокретни зглоб помажу преко ноћи ако тегобе потичу од пренапрезања, ишчашења, уганућа или последица можданог удара.

,,Тетку мог супруга је на улици оборио један мотоциклиста. У болницу је стигла са преломом зглоба кука. Хируршки су јој га саставили ексером и отпустили је пошто се опоравила. Ексер је требало да буде одстрањен после годину дана. По истеку тог времена, није осјећала болове и поново је могла да хода нормално, па није отишла на предвиђени преглед. Изгледало је да је све у најбољем реду, све до једнога дана када су се појавили несносни болови. Тада је ексер извађен, а љекари су утврдили да се кост загнојила. Ињекције су, додуше, на кратко вријеме отклањале болове, али се запаљенски процес није зауставио. Без претјеривања могу да кажем: облози од топле каше гавеза помогли су јој преко ноћи. Следећег дана она је могла да сједи и лежи, а да нема болове. Пошто је у биљним апотекама могла да се купи само иситњени коријен гавеза, мудра тетка га је додатно осушила у пећници и самљела га у старом млину за кафу (за то може да послужи и млин за мак). Облоге од каше стављала је све док више није осјећала никакве тегобе“, написала је у својој књизи Марија Требен, познати травар.

И деформације ручних и ножних зглобова нестају ако се користе овакве облоге од каше гавеза. Данас гавез може да се купи у многим апотекама. Топле облоге од каше помажу и код проширених вена са отвореним ранама, реуматског задебљања мишића, отврдлина од подагре (гихта), затим код чирева, болова у врату и у ампутационим патрљцима, па чак и код запаљења покоснице.

Од коријена гавеза може да се припреми и чај, који се пије код запаљења душница (катара бронхија), затим код тегоба у органима за варење, крварења желуца и упале плућне марамице.

Током дана се, гутљај по гутљај, пије двије до четири шоље. Код чира желуца препоручује се чајна мјешавина од 100 г гавеза, 50 г невена и 50 г троскота.

Облоге од тинктуре с најбољим успјехом се примјењују код унутрашњих и спољних рана, повреда разних врста, нагњечења, крварења и фрактура костију.

Листови гавеза се не користе само за облоге него и као додатак купкама код реуматских тегоба, гихта, костобоље, поремећаја циркулације и оштећења пршљенова.