ТРАГОМ ТРАЧА

Даница Драшковић 27 година прима инвалидску пензију, а може коњу реп да ишчупа!

6860

Сем што је здрава као дрен, супруга Вука Драшковића је већ годинама члан Управног одбора НИС-а, гдје за пар састанка мјесечно узима преко 2000 евра

Пише: Ана Илић

Вјеровали или не, Даница Драшковић, супруга лидера СПО Вука Драшковића, и данас је у инвалидској пензији, сазнаје „Ало!”. Како наводи извор тог београдског листа из Фонда пензијског осигурања, она је у ту пензију отишла 17. маја давне 1990. године и још није „изашла” из ње, односно није отишла у старосну, како су то објавили медији прошле године.

– Према последњем извештају ПИО фонда, њена инвалидска пензија износи 43.400 динара! Уколико се узме у обзир да је она у инвалидској већ 27 година, испада да су јој исплаћене 324 инвалиднине. Чак и да су биле и упола мање од ове последње, реч је о великом новцу – рекао је извор из Фонда пензијског осигурања.

Инвалидска пензија Вукове супруге изазива велику пажњу јавности већ годинама. Својевремено је још и Весна Пешић, тадашњи посланик у Скупштини Србије, подгријала тему изјавивши „да је Драшковићева већ 30 година у инвалидској пензији, а и дан-данас може коњу реп да ишчупа”. Уколико се узме у обзир да многи стварно болесни људи не могу да остваре инвалидске пензије без километарске документације, овај случај је више него дискутабилан.

Надлежни су још прије три године најавили да ће све сумњиве инвалидске пензије бити преиспитане. Објављено је да је Даница у међувремену престала да прима инвалиднину и сада добија старосну пензију. Александар Вулин, тадашњи министар за рад и социјалну политику, потврдио је то, рекавши да Драшковићева више није инвалидски, него старосни пензионер, а такви нису предмет ревизије у ПИО фонду.

Бранко Радун, политички аналитичар, коментаришући најпознатији „пензиони случај”, каже да је све могуће:

– Неко је инвалид за нешто, а очигледно способан за нешто друго. Она је функционер у НИС-у већ годинама! Не знамо по којем основу је она отишла у инвалидску пензију. Знамо да је било много манипаулација када је реч о тим пензијама. Није она усамљен случај. Требало би да се та „зона” рашчисти мало, јер оптерећују пензиони фонд – казао је Радун за „Ало“.

С друге стране, Даница Драшковић није хтjела да коментарше: „Немојте ме питати ништа да коментаришем!“

Драшковићева је, према писању медија, још од 2009. године  члан Управног одбора НИС-а. Она је у том послу правила годину дана паузу, али се јула 2014., одлуком Владе Србије, поново вратила у НИС, гдје за пар састанчења мјесечно узима више од 2000 евра.

Породица Драшковић, иначе, има огромно богатство, кућу у Швајцарској, стан у Будви, и десетак станова у Београду.