УОЧИ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА У КОШАРЦИ

Да ли НБА стоји иза оволиких „повреда“?

1902

Списак кошаркаша који не иду на Еуробаскет, и то не било каквих, већ оних који су ведрили и облачили на претходним олимпијским играма, свjетским и европским првенствима, све је дужи.

После Јаниса Адетокунба, који је напустио припреме репрезентације Грчке и тамошњој јавности признао да није у прилици да оде на ЕП и, успут, испуни програм који су пред њега ставили Милвоки Бакси, на ову ВИП листу дописан је – нажалост – и Милош Теодосић.

За разлику од Адетокунба, у образложењу које је понудио селектор Александар Ђорђевић не помиње се чињеница да је Теодосић овог љета потписао уговор са Лос Анђелес Клиперсима, већ је као званичан разлог наведена његова хронична повреда листа.

Сваког љета понавља се иста прича – неки НБА играчи наступе за своје репрезентације, а неки не и то углавном доведе навијаче до питања: „А, како овај може, а онај не?“ Једноставно, не налазе се сви кошаркаши у истој позицији ни фази НБА каријере, нису сви уговори једнако стабилни и дугорочни, а постоји и део који није познат јавности а тиче се клаузула у уговорима неких играча, гдје се и наговјештај повреде или нешто што се догодило у прошлости може сматрати легитимним разлогом за забрану наступа.

Теодосић због тога правио паузу и током Евролиге, око Нове године, а лист ноге око којег ставља бандажу сваки пут када излази на терен био је разлог због којег је пропустио то једно такмичење од дебија за „орлове“ – Еуробаскет 2013.

Ипак, љубитељи кошарке у Србији (читај: Европи) сумњају у званичне верзије и као разлог за Теодосићево одустајање виде његов одлазак у НБА лигу, из које су и Ђорђевићу и његовим колегама махом стизале непријатне вијести везане за одазив у националне тимове.

Да одмах нагласимо – НБА клубови немају право да забране играчима да наступају за репрезентације на званичним ФИБА такмичењима, а селектори смеју да их користе током 35 дана пре прве утакмице.

То, наравно, не значи да НБА клубови немају начина да доведу играче у веома непријатну позицију у којој се од њих очекује да испуне оно што им је задато током лета, али да на крају све ипак буде њихова одлука како би се формално поштовали прописи.

Утолико, сумња у званичну верзију Теовог изостанка (или бар то да је повреда једини разлог) јесте основана – колико због Ђорђевићевих мука са позивима Бобана Марјановића и Николе Јокића, толико и због заједничког имениоца званог НБА код повећег броја играча који су отказали осталим селекторима овог лета.

Ево најновије листе:

Данило Галинари

Андреа Барњани

Никола Батум

Руди Гобер

Фабијен Козер

Руди Фернандез

Серџ Ибака

Никола Миротић

Серхио Љуљ

Никола Јокић

Немања Бјелица

Мирослав Радуљица

Милош Теодосић

Јанис Адетокунбо

Костас Куфос

Тајлер Дорси

Ерсан Иљасова

Емре Ашик

Енес Кантер

Јан Весели

Ондреј Балвин

Марћин Гортат

Маћеј Лампе

Олексиј Лен

Кирило Фесенко

Миро Билан

Ивица Зубац

Анте Жижић

Марио Хезоња

Анте Томић

Дамјан Рудеж

Зоран Драгић

Пол Зипсер

Макси Клебер

Домантас Сабонис

Паулијус Јанкунас

итд, итд