ЗАШТО СУ МУШКАРЦИ СВЕ ВИШЕ СТЕРИЛНИ?

ДР АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВИЋ: Број сперматозоида код Срба драматично пада!

2777

Србија није поштеђена катастрофалног тренда који региструју истраживања на Западу о великом паду репродуктивне моћи мушкараца. Стрес, храна затрована пестицидима и другим хемикалијама, дуго сједење за компјутером, дуван, алкохол, интензивне вјежбе у теретани – неки су од узрока новог феномена који угрожава опстанак људске врсте

Пише: Драгана Миленковић (Експрес)

Количина сперматозоида у ејакулату мушкараца из западних земаља преполовила се у последњих 40 година, показало је истраживање научног тима под вођством епидемиолога Хагаија Левина с јерусалимског Хебрејског универзитета. Ова вест одјекнула је као бомба у водећим светским медијима, тим пре што је др Левин изјавио да је јако забринут када су прогнозе за будућност у питању. Он је за Би-Би-Си упозорио да, уколико се овакав тренд настави, људској врсти прети изумирање!

„Уколико не променимо начин на који живимо, животну средину и хемикалије којима смо изложени, врло сам забринут шта ће нам се догодити у будућности. На крају можемо имати проблем с репродукцијом уопште, а можда и са изумирањем људске врсте”, био је изричит др Левин.

Научници овако драстичан пад броја сперматозоида код мушкараца доводе у везу са изложеношћу хемикалијама, пестицидима и пластици, али и са гојазношћу, пушењем, стресом, начином исхране, па чак и с гледањем превише телевизије и сједењем за компјутером.

Уролог и сексолог др Александар Милошевић каже да ни у Србији ситуација није ништа боља:

– То се види и из резултата спермограма последњих година. Некада је стандард за нормалан број сперматозоида у укупном ејакулату износио 250 милиона, а данас је прихватљиво 40 милиона, док је просечан број за плодност у једном милилитру са 25 милиона спуштен на 15 милиона. Не сећам се, међутим, да смо скоро добили спермограм који је садржао више од сто милиона сперматозоида, а смањила се и количина ејакулата. Некада је то било и до шест милилитара, а данас је од 2,5 до три милилитра. С друге стране, подаци говоре да сваки четврти пар у Србији има проблем са стерилитетом. У 40 одсто случајева реч је о мушком стерилитету, у 40 одсто о женском, а у 20 одсто оба партнера имају проблем с неплодношћу.

Доктор Милошевић каже да свакако велики утицај има генетика, али је веома важан утицај и фенотипа, односно спољне средине. Посебно данас, у ери компјутера.

– Све је већи број младих људи који имају тешкоћа са стерилитетом, а превише времена за компјутером један је од узрока проблема. Знамо да је седење за компјутером једна фаза посла и забаве, али многи иду у крајност и проведе сате и сате за рачунаром и након посла. То значи мањак активности, али и промене у можданој функцији, где полако престајемо да будемо биолошка и постајемо технолошка бића, што директно утиче на хормоне, самим тим и на мушки хормон тестостерон, који је задужен за производњу сперматозоида. Тестостерон се обнавља при нормалном сну сваке ноћи, а дању се троши приликом физичких активности. Ако до пет ујутру седите за компјутером, то аутоматски значи да је поремећена функција мозга и да се ствара мање тестостерона, а тиме и мање сперматозоида. Лаптоп, рецимо, не бисмо смели да држимо у крилу управо због његовог погубног утицаја на органе репродукције код мушкараца. Ту је и друга, ништа мање опасна димензија седења за рачунаром, посебно када су младе генерације у питању, где се извитоперио и однос према сексу и где млади све више прибегавају мастурбацији и гледању порно-филмова, без основе за здраву сексуалност и радозналост према супротном полу – упозорава др Милошевић.

Међу лошим навикама, мушку плодност минира и све чешће коришћење анаболика. Одлазак у теретану за многе значи и улазак у свет стимуланса који могу бити кобни по фертилилет. Све је више младића који ради извајаног, набилдованог тела користе разне суплементе.

– Стимулативна средства утичу на смањење сперматозоида, али и на све сегменте спермограма. Када се лекару обрати пар у којем се мушкарац бави бодибилдингом, потребни су месеци да се опорави од анаболика и да му се, уз терапију, кориговану исхрану и начин живота, спермограм колико-толико врати у нормалу – каже др Милошевић.

Лекари који се баве лечењем мушког стерилитета наводе листу спољних узрока који утичу не само на смањење њиховог броја већ и на све лошију покретљивост и квалитет. Ту су дуван, алкохол и разне врсте дрога. Узимање анаболичких стероида изазива скупљање тестиса и неплодност, а мушкарцима се не препоручују превише интензивне вежбе у теретани. Оне, наиме, производе високе нивое стероидних хормона надбубрежне жлезде, што изазива недостатак тестостерона и што утиче на смањену продукцију сперматозоида. Ту су и фактори средине, попут зрачења и топлоте, рада у индустрији боја и лакова, изложеност пестицидима и тешким металима, олову, живи, бензену, радиоактивним супстанцама… Тесан доњи веш, па чак и уске панталоне, недостатак витамина Ц такође су на листи, као и прекомерни стрес, који теже можемо да избегнемо или превазиђемо.

Подаци говоре да су професионални возачи најугроженији када је реч о мушком стерилитету. Међу њима је највећи проценат оних који имају проблем да природним путем добију потомство. Разлог је у томе што већи део времена проводе седећи у топлом, при чему се тестиси греју, што доводи до масовног изумирања сперматозоида.