љековита својства вирка

Бисерак – биљка за жене

2386

Вирак је познат и под називима вркута, росаница, бисерак, госпин плашт, трава од ушљеме и плашт дјевице Марије. У неким крајевима се венчић од вирка ставља на главу приликом причешћа да би се после њега украсила глава Спаситеља на олтару. 

Поред тога што вирак повољно дјелује код поремећаја менструације, бијелог прања, гениталних тегоба и нелагодности у прелазним годинама, заједно с хајдучицом може да регулише нередовни менструални циклус почетком пубертета. У случајевима када се код младих девојака мјесечно крварење не успостави регуларно упркос лијечењу под надзором лекара, употребљава се вирак помијешан у једнаким дјеловима са хајдучком травом.

Ова љековита биљка дјелује тако што скупља крвне судове и брзо лијечи, а користи се и као диуретик и средство за јачање срца, затим код грознице због запаљене ране, код загнојене ране, па и нелечених и запостављених чирева.

Чај од вирка се препоручује као најбоље средство за престанак крварења после вађења зуба. У року од једног дана рана ће зарасти ако се више пута испира овим чајем. Он такође отклања слабост мишића и удова и помаже код малокрвности.

Код повреда од порођаја, опуштености трбушних мишића у жена или код склоности ка спонтаном побачају, за учвршћивање плода и за јачање материчних лигамената (веза) вирак је од велике помоћи. Од трећег мјесеца трудноће жене склоне наведеним тегобама требало би да пију чај од вирка. Он је лијек за готово све женске болести и заједно са русомачом помаже чак и код испадања материце и препонске киле.

Наши преци су ову биљку употребљавали за ране, споља и изнутра, затим код епилепсије и против киле (бруха). Ево једног цитата из веома старе књиге о љековитим биљкама: „Ако је човјек окилавио, био млад или стар, нека двије пуне шаке вирка кува у једној мјерици воде онолико дуго колико се кува јаје да буде тврдо, и нека то пије.“

„Двије трећине свих операција на женским органима биле би сувишне када би се ова љековита биљка благовремено и дуже вријеме користила; она лијечи гинеколошке болести, грозницу, гангрену, загнојене ране, чиреве и брух. Изгњечен и стављен споља, вирак лијечи ране, убоје и посјекотине. Дјеца која упркос доброј храни имају слабе мишиће, ојачаће ако редовно пију овај чај“, пише швајцарски парох Кинцле.

Посебно је препоручљиво да се користи код гојазности. Двије до три шоље чаја дневно имају веома повољно дејство. Чај је добар и против несанице. И обољели од шећерне болести требало би да га често пију.