КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА СП У ФУДБАЛУ

Алах и Салах одвели Египат на Мундијал! (ВИДЕО)

1671

Више од 86.000 навијача било је у трансу када је Мoхамед Салах, у 94. минуту, другим голом (из пенала) донио побједу, само неколико минута пошто је Конго изједначио!

Захваљујући Мохамеду Салаху, двоструком стрелцу, највећем имену модерног египатског фудбала (ове сезоне игра у Ливерпулу), први пут од Италије 1990. године, Египат ће заиграти на Свjетском првенству у фудбалу.

Прокључала је Александрија, као ријетко када у последњих 20 година, а тек ће да гори, када се славље са стадиона буде прелило на улице свих градова, јер, коло прије краја, тријумфом над Конгом, Египат је обезбиједио прву позицију у својој групи афричких квалификација, тако да већ сада знамо да ћемо га наредног љета гледати на планетарној смотри фудбала у Русији.

Све до 65. минута било је 0:0 на стадиону у Александрији, али је онда Салах отворио браву и донио вођство свом тиму којем је у експресном року на успјеху честитала комплетна властела, предвођена шеиком из Емирата Мохамедом бин Рашидом ал Мактумом.

Египат је тренутно друга репрезентација из Африке која ће играти у Русији, пошто је Нигерија нешто раније обезбедила шесто учешће на последњих седам Мундијала.

Такође, Египат ће после 28 година први пут заиграти, а укупно ће то бити трећи пут (уз Италију 1990, учествовали су и 1934. у Италији).

Посебна срећа погледала је ветеран, капитена и живу легенду египатског фудбала, голмана Есама Ел-Хадарија који је предуго чекао да би своју репрезентацију одвео на СП. Још од 1996. године када је дебитовао за национални тим.

Више од 86.000 навијача било је у трансу када је Салах, у 94. минуту, другим голом (из пенала) донио побједу, само неколико минута пошто је Конго изједначио (први гол за Египат је такође постигао фудбалер Ливерпула).

Посебна прича је коментатор египатске телевизије који је у трансу, узвикујући „Алаху акбар“, неописивим сузама испратио припрему, погодак и славље Мохамеда Салаха за побједу и велики успјех фудбала у земљи фараона.