Трагом трача

Свастика – древни симбол!

12280
Коловрат - симбол Старих Словена, у облику дупле свастике

ТВ Вијести су се ноћас обрушиле на неког момка, ког су снимиле на обали Мораче у вријеме пливања за богојављенски крст, зато што је на грудима имао истетовирану свастику. Па, да видимо шта свастика значи...

Пише: Жељко Мандарин

Свастика у преводу са санскрита значи добробит, срећа. Најстарији трагови овог симбола датирају још из доба неолита. Свастика, позната још као и кукасти крст и тетра-гамадион, један је од најстаријих симбола човјечанства.

За разлику од других древних симбола, свастика је распрострањена широм планете, може се пронаћи у разним варијацијама у свим старијим цивилизацијама, међу народима који највјероватније нису имали међусобног контакта. Сјеверна и Јужна Америка, Европа, Азија… Стари Египат, Сумер, Стара Грчка, Индија…

Свуда се појављује овај симбол, у разним, али сличним варијацијама и са истим значењем. То је управо најзанимљивије питање у вези ње: зашто је тако распрострањена? По општеприхваћеној историји, народи Америке и Европе нису имали међусобног контакта све до прије неких 1000 година, када су Викинзи у својим издржљивим дракарима успјели да доплове до обала садашње Канаде.

Па, ипак, Ацтеци, Хопи индијанци и други народи су већ увелико употребљавали овај симбол. Како је то могуће?

Постоји много теорија. Неке се ослањају на миграције азијских народа, наводне претке америчких Индијанаца, који су прије неколико хиљада година прешли из Азије у Сјеверну Америку преко превлаке која је спајала континенте (које данас више нема). Ти народи су са собом понели и сјећање на овај симбол.

Друге теорије су нешто смјелије, посоје они који тврде да је свастика симбол или чак грб неке ванземаљске расе која је посјетила наше претке у древним временима.

Постоје и они који мисле да је свастика повезана са митским цивилизацијама попут Атлантиде или Лемурије (Му), које су настрадале у катаклизмичним потопима, али се симбол задржао јер су имали колоније на свим континентима.

И Стари Словени су имали своју верзију свастике, Коловрат.

Најстарија налазишта свастике датирају око 4000 година п. н. е. на посудама из Винчанске цивилизације. На више мјеста су га проналазили у Лепенском виру. Исти симбол се појављује и у индуском писму у периоду око 3000 година п. н. е.

Симбол се и данас користи у разним грађанским и ритуалним церемонијама у хинду, јаинксој и будистичкој култури. Познати археолог Хајнрих Шлиман је приликом проналаска древне Троје наишао на овај симбол. Користио је ово своје откриће као доказ о миграцији аријевских народа из Азије према Европи.

Симбол су проналазили и у области Кавказа и Азербејџана, као и код Скита и Сармата. Викинзи, Германи, Грци и Египћани су такође украшавали разне предмете симболом свастике. Кос Хопија, северноамеричког индијанског племена, свастика се налазила у склопу разних пророчанстава осликаних у виду сликовитог писма на животињским кожама.

Словени су имали симбол по имену Коловрат, у виду двије укрштене свастике. Уско је био повезан са врховним богом громовником, Перуном. Разна окултна друштва, попут злогласне Туле, су такође користила овај симбол, тумачећи га на различите начине.

У првој половини 20. вијека њемачки нацисти су присвојили свастику. Хитлер је био убијеђен је она означавала непобједивост. Нацисти и злочини које су починили су били последица да од завршетка Другог светског рата за већи дио човечанства, поготово Европљане, представља симбол зла и расне мржње.

У Азији кукасти крст и даље има своју древну позитивну симболику, док је у многим европским државама забрањен као симбол нацизма.

Мистерија око распрострањености свастике по цијелој планети је и даље нерешена. Постоје разне теорије, од рационалних до прилично фантастичних, а занимљиво објашњење је дао чувени астроном и писац Карл Саган у својој књизи ,,Кмета”. Саган је изнео сасвим реалну претпостваку да је некада давно у прошлости нека комета прошла у великој близини наше планете. Комета ротира док јури огромном брзином кроз свемир, а иза себе испушта млазеве врелог гаса који се савијају у једном смјеру због њене ротације.

Сасвим је могуће да су наши преци широм планете имали прилику да посматрају овај небески спектакл и блиски сусрет планете Земље и свемирског путника. Свастика, знамење са неба…