научна истраживања

Седам разлога за кафу!

2120

Иако превише кофеина може да изазове несаницу, немир и убрзани рад срца, у великој већини случајева кафа је заправо благотворна за здравље, тврде научници

Ево разлога због којих треба пити једну до три шољице кафе:

Здравија јетра

Девет научних студија показало је да је кафа смањује ризик за цирозу јетре. Једна шољица кафе дневно смањује тај ризик за 22 одсто, две за 43 одсто, три за 57 одсто, а четири за чак 65 одсто, пише портал „Science Alert“.

Болести срца

Ревизија више од 200 истраживања о утицају кафе на срце показала је да људи који пију три или четири шољице кафе на дан имају 19 одсто мањи ризик да ће умријети од кардиоваскуларних болести.

Дијабетес тип 2

Једно велико истраживање показало је да је свака додатна шољица кафе на дан повезана са седам одсто мањим ризиком развоја дијабетеса типа 2.

Рак

Научна студија објављена у европском часопису за превенцију рака показала је да пасионирани љубитељи кафе (они с најмање три шољице на дан) имају 18 одсто мањи ризик развоја рака јетре, ендиометрија, усне шупљине, једњака и простате.

Алцхајмерова болест и деменција

Мета-анализа истраживања о утицају кафе на мозак показала је да љубитељи кафе имају отприлике 16 одсто мањи ризик да ће патити од Алцхајмера или деменције.

Депресија

Велико истраживање на 50.000 жена показало је да једна шољица кафе смањује ризик развоја депресије за 15 одсто, а двије до три шољице дневно за 20 одсто.

Општа смртност

Велика студија на пола милиона Европљана спроведена у раздобљу од 16 година показала је да мушкарци који пију три или више шољица кафе дневно имају 12 одсто мањи ризик да ће прерано умријети од оних који је не пију. Код жена ризик је мањи седам одсто.

Извор: Хина