Љековита својства шаргарепе

„Убица“ слободних радикала

1860

Шаргарепа садржи каротен и провитамин А, који штити слузокожу и има снажно антиоксидативно дејство, тј. убија слободне радикале одговорне за појаву тумора и брзо старење. Много помаже у бржем опоравку после инфективних болести.

Шаргарепа је корисно и здраво поврће, прије свега због високог садржаја бета каротена, који јој и даје наранџасту боју. То је супстанца из које настаје веома важан витамин А. Витамин А је одговоран за здраву кожу, косу и нокте, као и за побољшање вида. Шаргарепа јача имунитет и срце.

Шаргарепа обилује и другим витаминима, као што су Б1, Б2, Б5, Б6, ПП, Д, Е и Х. Интересантно је, да за разлику од другог поврћа, садржи врло мало витамина Ц. Богата је и минералима: калијумом, калцијумом, јодом, цинком, кобалтом, као и пектинима и етеричним уљима.

С обзиром на богатство витаминима и минералима, шаргарепа се препоручује дјеци јер подстиче тјелесни развој, јача кости и повећава отпорност према инфекцијама, затим адолесцентима, трудницама и старијим особама. Препоручује се повећано конзумирање шаргарепе у пролеће због чишћења организма од токсина које смо уносили током зиме.

ПАМЕТНИ ЉУДИ ЈЕДУ ШАРГАРЕПУ

Научно је доказано да шаргарепа позитивно утиче на нервни систем, тако што чува нерве од исцрпљености и побољшава њихов рад. Из тог разлога се препоручује људима који обављају одговорне послове, много размишљају и претјерано користе мозак.

Шаргарепа нормализује тјелесну тежину и смањује замор срчаног мишића. Резултати испитивања љековитости шаргарепе доказали су да је она ефикасно средство против болести изазваних поремећајем размјене минерала у организму, као што су остеохондроза и полиартритис. За подизање тонуса и јачање потенције одличан је сок од шаргарепе комбинован са домаћим медом.

Сок од шаргарепе има невјероватну моћ уништавања бактерија па га је корисно задржати у устима прије гутања ради чишћења усне дупље. Може се укапавати и у нос ради сузбијања кијавице. Код анемије, сок од шаргарепе поправља крвну слику у рекордном року. Шаргарепа помаже при зарастању чира, лијечењу жучи и чишћењу јетре.

Дански научници су доказали да неке компоненте у шаргарепи смањују ризик од настанка карцинома. Она нормализује варење, јача коштано ткиво и побољшава рад метаболизма. Одлично је средство у борби против инфекција јер стимулише прераду материја надбубрежне жлијезде, које повећавају отпорност организма против очних инфекција (коњуктивитис), инфекција грла, крајника и дисајних путева.

ЛИЈЕПА КАО ШАРГАРЕПА

Шаргарепа са свим својим биолошки активним материјама, ензимима, витаминима и минералима је сјајно козметичко средство за лијечење и његу лица, тијела и косе. Маске од шаргарепе су веома корисне и хранљиве.

За маску за лице је потребно помијешати сок од шаргарепе са маслиновим уљем и млијеком. Смјесу добро промијешати, нанијети на лице и оставити да дјелује 20 минута. Након тога ставити топлу облогу па испрати хладном водом.

Сок од шаргарепе помијешан са маслиновим уљем и жуманцетом је одлично средство против бора. Маска се наноси на лице и врат, остави се да дјелује 25 минута, а затим испира млаком водом.