Ново истраживање спроведено на Медицинском универзитету "Харбин" у Кини

Количина сна – важан фактор за мушку плодност

2200

Ново истраживање спроведено на Медицинском универзитету „Харбин“ у Кини показало је да је важан фактор за мушку плодност и количина сна

У модерном добу има више неплодних мушкараца него раније, а стручњаци сматрају да су, између осталог, кривци за то гојазност и недостатак физичке активности.

Ново истраживање спроведено на Медицинском универзитету „Харбин“ у Кини показало је да је важан фактор за мушку плодност и количина сна.

Истраживачи су анализирали 981 здравог мушкарца, од којих неки на спавање одлазе између 20 и 22 часа, између 22 часа и поноћи или после поноћи.

Тако подијељени у три групе, мушкарци су добили инструкције да спавају шест или мање сати, између седам и осам сати и девет сати или дуже. Затим су им узети узорци сперме и однијети на анализу.

Резултати су показали да мушкарци који одлазе на спавање после поноћи имају мањи број сперматозоида, који умиру раније него код других мушкараца.

Спавање шест или мање сати ове резултате је погоршало, као и лежање у кревету дуже од девет сати.

Научници сматрају да одлазак у кревет у касне сате и недостатак одмора повећавају ниво антисперматозоидних антитијела – протеина који имуни систем производи, а који уништава здраве сперматозоиде.

Најздравију сперму, односно најбоље „пливаче“ имали су они који су у кревет ишли између 20 и 22 часа. Они такође имају и највеће шансе да оплоде јајну ћелију.

Студија спроведена 2013. у Данској је показала да мушкарци који спавају мање од шест сати имају 25 одсто мање сперматозоида од оних који спавају осам сати.