Љековита својства куркуме

Чудо природе

1872

Љековита својства куркуме позната су хиљадама година у кинеској и индијској медицини гдје се ова биљка користила за лијечење великог броја болести. Вјерује се да ова чудотворна биљка побољшава боју и укус хране али и менталне способности па се последњих година све више користи и код нас

Куркума је биљка из породице ђумбира која се сматра природним “чистачем” организма, а тајна љековитости се крије у њеном природном пигменту и најважнијем састојку, куркумину. Куркумин има благотворно дејство код лијечења великог броја болести. Овај састојак се показао ефикасним у уништавању ћелија рака. Наиме, куркумин, у медицини познат као антитуморски полифенол, иницира самоуништење најистрајнијих ћелија рака и спречава стварање нових и то без икаквог негативног утицаја на здраве ћелије.

Истраживања су показала да је куркумин изразито дјелотворан за уништавање ћелија рака мозга али, такође, сузбија ширење многих других типова ћелија рака, блокира формирање тумора, успорава репродукцију болесних ћелија и утиче на спречавање раста метастазе. До сада је клинички доказан позитиван утицај куркуме на лијечење рака простате, дојке, јетре и дебелог цријева јер подстиче проток жучи и блокира ензиме који утичу на стварање тумора.

Осим антиканцерогеног дејства, куркума се показала као добар лијек за пробавне сметње, болести јетре, атеросклерозе, артритиса, менструалних тегоба, глевобоље, бактеријских инфекција и болова у зглобовима, а све то због моћних антиоксидативних и противупалних својстава.

Научници су утврдили да куркума помаже у регулисању крвног притиска и шећерне болести. Куркумин активира ензим који повећава апсорпцију глукозе и дјелује на гене који утичу на производњу глукозе у јетри. Куркумин има бољи утицај на дијабетес од лијека метаморфина.

У земљама гдје расте, куркума се користи умјесто антибиотика, против прехладе и вируса. С обзиром да садржи многе благотворне састојке, куркума је одличан лијек за грло, кашаљ и грип. Пола кашике куркуме са 40мл топлог млијека ће на имуни систем дјеловати боље од било каквог медицинског препарата.

ЛИЈЕК ПРОТИВ АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

Учесталост Алцхајмерове болести међу особама од 70-79 година у Индији је пет пута мања него међу особама исте доби у остатку свијета. Научници сматрају да је разлог томе што се у Индији куркума конзумира свакодневно. Они су истраживали везу између конзумације куркуме и менталних способности на узорку од 1000 особа из Индије доби од 60 до 93.

Открили су да особе које конзумирају куркуму бар једном мјесечно имају боље резултате на тестовима менталних способности. Разлог зашто научници полажу велике наде у куркуму је тај што је Алцхајмерова болест повезана са инфламацијом, оксидативним оштећењима и са токсичности метала, а куркума смањује инфламацију, добар је антиоксиданс и веже се за токсичне метале попут олова па помаже организму да их лакше избаци ван.

КУРКУМА (ЗА)(ЧИНИ) ЉЕПОТУ

Индијска медицина, хиљадама година уназад, користи куркуму за лијечење многих кожних обољења, а најефикаснија је за лијечење псоријазе. Због специфичних састојака које садржи, куркума се користи за његу коже и уклањање сувишних длачица са лица.

Куркума спречава таложење масног ткива у тијелу па је зато одличан савезник за све оне који желе да се ослободе вишка килограма. Она убрзава метаболизам и чисти организам од нагомиланих токсина.

Вјековима се куркума користи за упалу десни, а поред тога успјешно отклања непријатан задах из уста и користи се за избјељивање зуба.