Љековита својства банане

Воће мудраца

2039

Банане су данас јадна од најјефтинијих и најдоступнијих намирница, које захваљујући фруктози предњаче у својој нутриционистичкој вриједности. Оне су веома пријатног укуса, а посједују и љековита својства. Пуне су хранљивих састојака, минерала, витамина А, Б6, Ц, садрже фосфор, манган, магнезијум, калијум и фолну киселину

Земља поријекла банана је Индија. Грчки и арапски писци су је називали рајским воћем, а вјерује се да је први Европљанин који је пробао банану био Александар Велики. Арапски трговци су је пренијели у Израел, Египат и Африку. Данас се банане гаје у 107 земаља широм свијета.

Старо научно име за банану је Муса сапиентум што у преводу значи воће мудраца. Грозд банане се зове рука, а свака банана на грозду је прст. Банане припадају зељастим биљкама и убрајају се у бобичасто воће. У неким државама се влакна банане користе за производњу папира и текстила. Годишње се произведе више од 100 милијарди тона банана.

ЗА БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ

Научно је доказано да конзумирање банана побољшава памћење. Истраживање, спроведено у једној школи у Енглеској, је показало да су ученици, који су за ужину и после вечере конзумирали по једну банану, на крају године, остварили боље резултате. Банане садрже калијум који побољшава способност концентрације.

Банане помажу и код депресије, захваљујући триптофану – врсти протеина који се током варења претвара у серотонин – хормон задужен за осјећај среће и доброг расположења. Позитивно дејство банане је потврђено и код горушице јер садржи природне материје које смањују киселост.

ИДЕАЛНА ЗА ГУБИТАК КИЛОГРАМА

Банане садрже баластне материје, које регулишу варење, уз веома низак ниво масноће. У 100 грама банане има свега 0.5 процената масноће, што је око 80 пута мање него у просјечном хамбургеру.

Банана, моментално, изазива осјећај ситости па је идеална намирница за све оне који желе да изгубе вишак килограма. Осим тога, банана садржи и велики проценат воде па се препоручује за све оне који не уносе довољно течности у свој организам.

Банане регулишу метаболизам и побољшавају стање код опстипације, повећавају снагу мишића и на тај начин убрзавају метаболизам. Банане садрже и гвожђе, стимулишу продукцију хемоглобина, па тако могу да помогну у лијечењу анемије.

ЗДРАВЉЕ И ЉЕПОТА

Банане могу да помогну људима који покушавају да се одвикну од пушења пошто имају висок садржај витамина па на тај начин помажу организму да се опорави од зависничког ефекта никотина.

Истраживања су показала да редовно конзумирање банана може да смањи ризик од излива крви у мозак. У Индији су научници доказали да узимање двије банане дневно утиче на смањење високог крвног притиска. Такође, банане смањују ризик од срчаног удара.

Посебно се препоручује конзумирање зрелих банана. Наиме, недовољно зреле банане садрже бјеланчевину која, према истраживањима, сузбија дјеловање ензима одговорних за разлагање скроба у организму. Промјена боје коре банане је знак њене зрелости. У хладним данима је најбоље испијати напитак од банане који организму осигурава велики број витамина и штити га од прехладе.

Банана је одлично средство које се може користити за његу лица и коже. Због витамина и минерала које посједује, банана се користи као маска за лице. Може се комбиновати и са другим воћем и препаратима за његу. Када поједете банану, немојте бацати кору него је њежно утрљајте на кожу и након 15 минута исперите топлом водом. Кора од банане се од давнина користи за опекотине и иритирану кожу.