ЦРКВЕНИ КАЛЕНДАР

Фреску из Мораче, Пикасо уврстио у ремек-дјела свјетске умјетности!!

16106

Монументалношћу и снагом израза издваја се 11 композиција из живота пророка Светог Илије. То је једини познати призор овог циклуса у монументалном средњовјековном живопису

Пише: Донко Ракочевић

Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренијели на Светог Илију. Можда се тиме може објаснити чињеница да се од 78 цркава у свијету посвећених овом старозавјетном пророку, чак 50 налази у Србији.

На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил, или како седи у пећини гдје се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Свети Илија је у Србији био слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Међутим након пропасти краљевине Југославије и долазак комуниста на власт, слава је престала да се поштује. Године 1992. свети Илија поново постаје слава ваздухопловаца.

ФРЕСКА У МОРАЧИ: Посебну знаменитост манастира Мораче представља њен живопис. Стари живопис из 1252. године, који је прекривао све зидове главне цркве је сачуван само у ђаконикону, и то у лошем стању.

Монументалношћу и снагом израза издваја се 11 композиција из живота пророка Светог Илије. То је једини познати призор овог циклуса у монументалном средњовјековном живопису.

Приказано је рођење Светог Илије, а затим се хронолошки ређају сцене из његовог живота. Ремек-дело је фреска „Гавран храни пророка Илију“, где је приказан пророк Илија у пустињи крај обале ријеке Хората, са гавраном који га храни. Ту фреску је Пабло Пикасо уврстио у ремек дјела свјетске умјетности.

МОЛИТВА СВ. ИЛИЈИ: О прехвални и предивни пророче Божији Илија, који си засијао на земљи животом равноангелским, ватреном ревношћу према Господу Богу Сведржитељу, знамењима и преславним чудима, затим по узвишеној Божијој милости према теби надприродно узнесен телом на небо на огњеним колима, удостојивши се говорити са Спаситељем света преображеном на Тавору, и сада стално пребиваш у рају и стојиш пред престолом Небеског Цара. Услиши нас грешне и некорисне који сада стојимо пред твојом светом иконом и усрдно прибегавамо твоме заступништву. Моли за нас човекољупца Бога да нам дарује дух покајања и опроштај наших грехова и својом свесилном благодаћу да нам помогне да оставимо пут.