МИЛОШ КОВИЋ, професор филозофског факултета у београду

ДР МИЛОШ КОВИЋ: За Србе, ово је време горе од Хитлеровог!

6819

 

За Србе, ово време је горе од Хитлеровог. НАТО и САД по нас су много убитачнији од Сила Осовине. Оно што Павелићу и Хитлеру није пошло за руком, успели су Туђман и Клинтон. Огњем и мачем решили су српско питање у Хрватској. Немачки нацисти и италијански фашисти нису ни покушали да побију и протерају све Србе са Косова и Метохије. НАТО и САД су се и у то упустили.

На Блиском Истоку такође, пред нашим очима, нестају целе људске популације, нарочито Арапи хришћани. Погледајте, уосталом, каква је историја геноцида над староседеоцима америчког континента. Сетимо се масовних злочина над цивилима из Хирошиме и Нагасакија.

Једина разлика између њих и немачких нациста је у томе што Американци никада нису кажњени. Уместо тога, себе су устоличили за глобалног моралног арбитра. Чак су цео свет убедили да староседеоце америчког континента зову „Индијанцима“, а њих, отимаче, пљачкаше и убице – Американцима.

Можда ће ово запажање, односно питање, звучати прегрубо, али ме интересује да ли је глобализација, као процес практично укидања малих народа и свођење света на виђење Америке, донекле једнако Хитлеровим плановима, наравно изузимајући ону, у физичком смислу, истребљивачку политику, иако и ту имамо на делу разне теорије депопулације планете?

Хитлер се, судећи по књизи Мајн Кампф, дивио САД и Британцима. У њима је видео германске нације, а и дубоко је поштовао њихове расистичке традиције. Знао је колико се Немаца населило у САД и претопило у Американце. Како је приметио историчар Марк Мазауер, Хитлер је хтео је да у источној Европи, међу Словенима, поступа исто као Американци на Дивљем Западу: населити „цивилизоване оазе“ германског становништва међу домороце, које би се потом спајале и постепено им отимале земљу. Једноставно, третирао је Европљане онако како су амерички и енглески империјалисти и колонизатори третирали ваневропске народе.

Исто тако, угледао се на британско расистичко колонијално искуство у Индији. Зато је Русију називао „нашом Индијом“. Хитлерова вера у уједињену Европу и у европску цивилизацијску супериорност сасвим је блиска данашњем култур-расизму земаља ЕУ и њиховом непријатељству према Русији и муслиманском свету.

(одломак из интервјуа за портал Искра)