У ЖИЖИ

СИНОЋ НА ЦЕТИЊУ: Прогласио ДПС за бога и батину у Црној Гори!

7883

Демократска партија социјалиста обиљежила је свој дан синоћ на Цетињу, а предсједник Мило Ђукановић саопштио је да је ДПС упркос критикама многих, доказао да је на правој страни, истичући да нема питања за које та партија није надлежна!

„Ми смо стожер и нема питања за које нијесмо надлежни!“, истакао је предсједник ДПС-а.

Овом изјавом потврдио је да његова партија не поштује Устав Црне Горе. Прије свега Члан 2. који каже да је „стожер“ – грађанин а не партија: „Носилац суверености је грађанин…“

Потом Члан 11. који каже да је власт подијељена на законодавну, извршну и судску. Како његова партија може бити надлежна за питања из домена судске власти.

Или за црквена питања, ако у Члану 14. Устава Црне Горе стоји да су вјерске заједнице одвојене од државе.

За оне који не знају: Надлежност (competentia) је право и дужност поступања у одређеним правним стварима на одређеној територији.

Ђукановић је овом изјавом само потврдио оно што одавно знамо – да је Црна Гора партијска држава, држава у којој се важне одлуке доносе ван институција, у складу са партијским интересима, и мимо било какве демократске процедуре.

Уставом прописане институције и процедуре ту су само параван за политичке одлуке донијете нетранспарентно, ван очију јавности, без икакве одговорности. А све у циљу да се државни ресурси користе у интересу припадника партије на власти, то више што је неко височије у партијској хијерархији.

Посебно је забрињавајуће да предсједник државе констатује овакво стање демократије и правне државе у Црној Гори, сасвим мирно и као нешто саморазумљиво. Као што је забрињавајуће да и јавност овакво стање ћутке прихвата као нормално. Противуставна и незаконита пракса самим својим трајањем постаје легитимна. Полако прихватамо партијску државу као неумитну стварност.