Стеван Гајић из Института за европске студије у Београду

Крајњи циљ Вучића – улазак Србије у НАТО!

2612

 

Стеван Гајић

Све што се јуче догађало на сјеверу Косова дио је  шире геополитичке игре укључивања остатка Балкана у НАТО пакт, а то се не може постићи ако је регија у миру, тврди политички аналитичар Стеван Гајић с Института за европске студије у Београду.

“Вучић жели задовољити одређене кругове, прије свега НАТО, одлазећу Европску комисију и проатлантске кругове на Западу. Ово је врло опасна игра“, изјавио је Стеван Гајић, коментаришући за руске медије ријечи предсједника Србије Александра Вучића о потреби признавања губитка Косова.

“Његова је политика у потпуности пропала, јер је Србија у протеклих шест година укинула остатке своје државности на Косову. Једну по једну је предала полуге власти, а није добила ништа. Вучић је отишао тако далеко да је рекао како у замјену треба нешто и дати Србији”, рекао је Стеван Гајић, стручњак с Института за европске студије у Београду.

Према ријечима политолога, Вучић покушава натјерати српско друштво да у потпуности призна Косово и зато му треба потпора Запада.

“Сљедећи корак је потпуна натоизација Балкана, односно гашење српског ентитета у Босни и улазак Србије у НАТО”, рекао је стручњак.

Није одбацио ни могућност да политичари вјештачки  стварају инциденте како би велики дио јавног мнијења у Србији на крају признао независност Косова. Конкретно, такав инцидент би било јучерашње  притварање Срба на сјеверу Косова, које је Вучић раније најавио.

“Бојим се да ће провокације на локалном нивоу послужити НАТО-у за наметање  идеје о ширењу на Балкана, што ће у пракси значити освајање овог подручја. За натоизацију Србије је потребна нека врста сукоба, што би био разлог за улазак земље у савез. Србија и Босна и Херцеговина још нису у НАТО пакту, а то је велики проблем за савез. Главни добитак је елиминација Русије, која ће бити потпуно одсјечена од Балтика до Јадрана и Црног мора. Ово је помало ревидирани план Интермариум пољског диктатора Јóзефа Пиисудског с почетка XX стољећа”, подсјетио се стручњак.

“Још један важан циљ је енергетска независност Европе од Русије. Једно чвориште је већ изграђено у Пољској, а друго ће бити изграђено у Хрватској. Према плану, између њих ће се изградити плиноводи за увоз плина из Катара и Сједињених Држава, чиме се жели заобићи Газпром. Али за безбједност овог пројекта је потребно да све европске земље буду у НАТО пакту”, рекао је Гајић.

С ове тачке гледишта, акције косовских полицијских снага и демонстративни одговор Београда с показивањем авијације и јединица војне опреме има смисла.

САД се појављују као пироман и ватрогасац, али ће са својом војном опремом и НАТО пактом, након што угасе пожар, остати на територији Косова и посљедично Босне и Херцеговине.