поглед с истока

Умјесто на Косово, Путин и Вучић нас воде у космос!

2736

Пише: Донко Ракочевић

Срби су с нестрпљењем чекали Путинову посјету, поготову у нади да ће им руски предсједник помоћи око косовског проблема. Међутим, нити један од двадесетак потписаних споразума не односи се на Косово и Метохију. Али, зато су Вучић и Путин потписали „Меморандум о сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора“.

Нисмо до јуче знали да Србија има космички програм! Вучићев режим је то очигледно држао у тајности, док нам Руси не постану партнери у том софистицираном послу. Бистрији умови су то, истина, могли наслутити када нам је Ацо ономад говорио о производњи летећих аутомобила.

Са освајањем космоса, питање очувања Косова постаје неважно, јер шта је 10.908 квадратних километара у односу на безгранични космички простор. Уосталом, горе су и Цар Лазар и Царица Милица, и Милош Обилић и Девет Југовића… На косовској земљи остало им је само тијело, а душе су им горе – на небу!

Први живи створ који је у руским летилицама отпутовао у космос, био је пас Лајка. Десило се то 3. новембра 1957. године, на 40. годишњицу Бољшевичке револуције. Хрушчов је по сваку цијену желио свемирски спектакл који ће задивити свијет, а Лајка је свјесно жртвована, јер Спутњик 2 није имао технологију за повратак на земљу. Сироти пас је умро већ после неколико сати од лансирања, од последица стреса и топлотног удара, вјероватно услед квара у контролном систему за топлоту.

Но, на срећу, Руси су у међувремену много напредовали у свемирским пословима, и астронаути се редовно, живи и здрави, врате на земљу. Али, чисто због симболике, у првом заједничком српско-руском лету у космос, требало би, поред Путин и Вучића, да се нађе и шар-планинац Паша. Кад је могла кучка луталица Лајка, вала може и наш Паша, па никад се не вртао из космоса.

Чудни су путеви Господњи – колико јуче предсједник Србије је говорио да је против „небеске Србије“, а ево јуче потписа споразум о истраживању и коришћењу космоса. Примитивци, заостали у времену, нека сањају српски повратак на Косово, а ми модерни, који смо давно закорачили у 21. вијек, једва чекамо српско-руски лет у свемир… АВ, АВ, АВ!