како препознати полтрона

Вучићев евет-ефендија!

2853

Пише: Донко Ракочевић

Иво Андрић каже да је на турском двору постојало нарочито звање: евет-ефендија. Његова дужност била је да клима главом на све што султан каже. И данашњи „султани“ имају своје „евет-ефендије“, па и предсједник Србије, Александар Вучић. Ријеч је, наравно, о новинару Миломиру Марићу који је у синошњој „Ћирилици“ себе дефинитивно устоличио у звање – највећег полтрона највећег диктатора у историји Србије!

„Султан је морао водити рачуна да ову дужност повери ономе коме је највише веровао, не само он, него и цео народ.  За ту одговорну функцију био је довољан само један извршилац, под условом да је изабран најбољи, најхрабрији, најугледнији, најобразованији. То је свакако био неко од најбоље куће, најплементије лозе, беспрекорне прошлости, највећих заслуга, неустрашив и неподмитљив…“, записао је Матија Бећковић у једном свом давнашњем есеју.

По истом критеријуму, бирао је очигледно и предсједник Вучић свог евет-ефендију, јер Миломир Марић је већ деценијама један од најпознатијих српских новинара, био је главни уредник најбољег српског магазина „Дуга“, и једне од најбољих телевизија са српских простора – БК („Браћа Карић“).

„Можемо само претпоставити каква су све климања била потребна да би султан био задовољан. Било је ту различитих климоглава, подизања обрва (једне или две), мрдања ушима, набирања чела, пућења и извијања усана, ширења и скупљања зеница, спуштања и подизања очних капака, наклона под разним угловима – од једва приметних до најдубљих, већ према томе шта је султан рекао и каква му је подршка највише одговарала. Морала је то бити не само читава једна филозофија, него и префињена уметност“, записао је Бећковић.

Цијели тај репертоар полтронисања, видјели смо синоћ у изведби Миломира Марића, оживио је необично звање и знање евет-ефендије као нико прије њега у српском новинарству. Ако је предсједнику Вучићу прије неки дан скочио притисак од незгодних питања критички настројених новинара, синоћ му је сигурно пао на нормалу. Био је раздраган као дијете када му дају звечку.

На своје пажљиво одабране госте, Марић очигледно боље дјелује чак и од моноприла и бенседина. Свједоци смо да је тако излијечио и Шешеља, коме је предсједник Вучић синоћ посебно захвалио на бризи за његово здравље.

То што је Србија све болеснија под Вучићем, Шешељем, Марићем и осталом удбашко (ознашком) дружином, никога не брине, па чак ни оне угледне српске интелектуалце, попут Милоша Ковића, који долазе у „Ћирилицу“ по „минут славе“, а у ствари служе режиму да се потврди Марићев реноме.

.