Скидање прашине

Прве камиказе били су Срби!

2746

Први пилот који је извео самоубилачки чин био је Војислав Поповић, командант 42. ловачке ескадриле, и то 6. априла 1941. године над Београдом, истог дана Ђорђе Цветковић над Подгорицом, a Милован Мировић над Скопљем, док су Јапанци с таквом праксом напада почели тек од априла 1944. године

Прије тачно 50 година откривена је једна од великих тајни из Другог свјетског рата. У тадашњим ‘Новостима’ објављена је прича о томе како су српски пилоти били претече јапанских камиказа, чији су пилоти самоубице такве акције почели предузимати три године касније. Причу је испричао пензионисани пуковник Ратног ваздухопловства Душан Ћировић. Први пилот који је извео самоубилачки чин био је Војислав Поповић, командант 42. ловачке ескадриле.

Војислав Поповић

„Узлетио је међу првима, увијек је био такав. Од подофицира инжењерца постао је официр. А онда је тог 6. априла 1941. повео неколико авиона своје ескадриле у неравноправну битку. Вјероватно је видио своје пријатеље како падају погођени непријатељском ватром и да Њемцима не могу ништа. Можда је, кад је донио такву одлуку, остао и без муниције“, испричао је Ћировић, који даље прича:

„Усмјерио је свој авион на први непријатељски двомоторац. Из наглог заокрета, ниско над тлом ударио је трупом свог авиона у крило њемачког авиона, па се заједно с њим срушио и погинуо. Остаци оба авиона су пронађени, али тијела никад.“

Одмах за Поповићем сличну је ствар учинио и поручник Милорад Танасић Шапчанин који је видио што је учинио командант ескадриле, па је слиједио његов примјер. Кад је видио да му је авион изрешетан, а управљачке команде су још функционирале, учинио је исто што и Поповић. Ударио је непријатељски авион у ваздуху и јуначки погинуо.

Београђанин Ђорђе Цветковић Цига наредник пилот-ловац, тог је дана бранио Подгорицу. Погинуо је на свој 29. рођендан. Прије тога оборио је два талијанска бомбардера ‘Савоја’. Упустио се након тога у битку против ловаца који су штитили бомбардере нападаче. Кад му је нестало метака, залетио се у трећи бомбардер, запалио га и с њим изгорио.

Сличан подухват направио је Милован Мировић над Скопљем, иначе Колашинац, рођен у Липову крај Колашина. После рата требало је да буде проглашен за народног хероја, али је у последњем тренутку тај предлог одбијен, пошто су му тројица браће, кроз Други свјетски рат, као официри, ратовала у јединицама Драже Михаиловића.

Како је Ћировић испричао, Јапанци су с таквом праксом напада почели тек од априла 1944. године и камиказе остају синоним за пилоте самоубице.