од наредне године

Женама у Саудијској Арабији биће омогућен улазак на стадион!

2009
FAYEZ NURELDINE/AFP/Getty Images)

Саудијска Арабија је најавила да ће од наредне године омогућити женама да присуствују спортским догађајима на стадионима

Почевши од 2018. године, женама ће бити дозвољено да присуствују спортским догађајима на три главна стадиона у Ријаду, Џеџи и Дамаму, саопштено је из Саудијске агенције за спорт. Међутим, женски гледаоци ће вјероватно бити преусмјерени у одјељак „породица“ који је одвојен од мушких сједишта.

Женама је било дозвољено да уђу на Међународни стадион Кинг Фад у Ријаду по први пут прошлог мјесеца и то поводом прославе годишњице оснивања државе, преноси Ројтерс. Оне су ушле на стадион кроз посебну капију.

„То је први пут да сам дошла на стадион и осјећам се више као грађанин Саудијске Арабије“, рекла је 25-годишња Султана. „Хвала Богу, сјутра ће женама бити дозвољене веће и боље ствари попут вожње и путовања.“

 

Према закону у Саудијској Арабији, жене се и даље не могу слободно мијешати са мушкарцима, добити пасош или напустити земљу без дозволе мушкарца. Такође морају носити одјећу која покрива тијело.