студија канадског Универзитета "Гуелф"

Зашто жене варају?

3542

Прво питање које се намеће након преваре је зашто. За мушкарце је најчешћи разлог прилика и секс, а за жене незадовољство у вези или браку

Небитно из којег разлога, невјера је најчешће погубна за однос. Чак и ако друга страна одлучи прећи преко ње, питање нарушеног повјерења често нагриза однос, а ријетки су ти који након невјере сматрају како су и даље у срећном браку, показала је студија канадског Универзитета „Гуелф“.

Према њој, док мушкарци најчешће варају због самог секса, жене ће се знатно чешће упустити у невјеру ако су незадовољне у односу. А ево и неколико животних прича и разлога због којих су жене из овог истраживања биле невјерне:

,,Тражила сам утјеху“

„Од дана кад сам се удала за њега, знала сам да је то грешка“, каже педесетогодишња Елизабет.

Њен муж био је пасивно-агресиван, хтио је да је контролише и очекивао је да ће она дати отказ да би остала код куће и бринула о дјеци и кући.

„Недуго након прве године брака, почела сам да га варам с мушкарцем с којим сам радила. Нисам се заваравала да се ради о љубави, била је то ситуација која ми је отворила очи – била сам с неким с ким сам се осећала добро, давао ми је самопоуздање, засмијавао ме и поштовао ме због тога ко сам и није желио да ме претвори у неког другог. Та афера ми је помогла да пронађем себе, откријем своје жеље. Да се није догодила, питање је да ли би имала храбрости да затражим развод. Сада, 25 година после тога, удата сам за дивног мушкарца. Међусобно се усрећујемо и не покушавамо да мијењамо једно другог“.

„Замјерали смо једно другом“

„Удала сам се са 22 године, а након вјенчања све се променило“, каже Ванеса(28). На почетку, обоје смо жељели да добијемо дјецу, а одједном се више нисам осјећала тако. Посветила се послу који волим. Он је био повријеђен, кренуле су свађе.

„Иако сам ја инсистирала на кондому, једне вечери сам га ухватила како покушава да скине кондом. Желио је да останем трудна. То је отприлике био крај нашег сексуалног живота. Недостатак интимности је напослетку довела до преваре, упознала сам мушкарца на интернету и налазили смо се око годину дана. Завршило се тако што ме је муж ухватио, а у том тренутку смо ипак обоје жељели да дамо нашем браку још једну шансу јер љубави није нестало. Ишли смо на појединачну и брачну терапију и успјели смо спасити свој брак. Најважнија лекција коју сам научила је да је кривица за незадовољству нашим браком тек 50 одсто на њему“.

„Било ми је досадно и била сам несрећна“

С 35 година Барбари се живот чинио као сан – муж који је воли и двоје дјеце.

„Мој муж је био добар човјек, али уз њега ми је било несносно досадно. У нашој околини сам се стално осјећала као неко другачији ко силом жели да се уклопи, али му не иде. Те сам године ишла на пословни пут и упознала Аустралијанца Боба у лифту. Осјетили смо тренутну хемију и повезаност, размијенили смо бројеве и остали у контакту. Одлучила сам да одлетим до Аустралије да бих га видјела и напокон разријешила све да могу завршити с тим. Уместо тога, заљубила сам се. Напустила сам све – земљу, мужа, посао и родни град и дошла да живим у Аустралију. Постала сам снажна, независна и самопоуздана жена. То је било прије 25 година, а данас смо Боб и ја у срећном браку, водимо сопствену винарију и невјера је била прекретница у мом животу – најбоља ствар која ми се догодила. Боб и ја имамо петоро дјеце и десеторо унучади, и није ми досадно“.

„Мој муж је био радохоличар“

„Ја сам десет година водила свој живот независно од мог мужа, јер њега никад није било у близини“, признаје 49-годишња Мери.

Гери је био у потпуности заокупљен својим послом, а супруга му је била потребна само форме ради те никад није имао енергије ни жеље за њом.

„Једне сам ноћ срела Тома, који је био само познаник, а након неколико недељних сусрета, једну ноћ смо завршили заједно. Након неколико недеља варања мужа, одлучила сам да окончам свој брак и две године касније смо се Том и ја вјенчали. Мјесец дана након тога Том је доживео срчани удар и преминуо. То што сам завршила с њим је уједно најбоља и најгора ствар која ми се догодила. Ушао је у мој живот и пробудио жену у мени те ми показао како је сваки тренутак драгоцјен, а својом смрћу ми је то одузео. Ипак, остала је нада да ћу то поново имати“.

„Он је први преварио“

„Били смо у браку тек годину дана након што сам сазнала за његову невјеру. Била сам јако љута, јако повријеђена и убијала ме спознаја да му ја нисам довољна“, прича Лари(33).

Осјећала се као да није довољно добра, способна и привлачна као жена.

„Цио тај хаос мијешаних осјећаја је пресудио да се и сама упустим у аферу. Преварила сам га, понајприје како бих се осветила, али и како бих вратила изгубљено самопоуздање. Жељела сам се поновно осјећати привлачном и пожељном. Након што је мој муж то открио, живјели смо раздвојено неколико мјесеци, но потом смо одлучили потражити помоћ брачног саветника како би спасили свој брак. Након 14 година брака који је успио да преживи, каже како је највећа лекција коју је научила да су довољни један другом за срећу, а да добар однос захтијева сталан труд и пажњу“.