ВИШЕ ОД РИЈЕЧИ

БОКАН: Ево зашто нам је Исток једина оријентација!

2129

Пише: Драгослав Бокан

Постоји памет језика, нека чудна мудрост постављена у корен многих речи и појмова. Као да су унутар нашег говора постављена различита упозорења и (на први поглед невидљиве) смернице и путокази.

Једна од таквих речи је, сигурно, и – оријентација. Овај појам је нама данас посебно важан, у сред хаоса живота у цивилизацији без чврстог центра и организованог духовног поретка.

А у овој речи се налази појам Истока (Оријент), те нам се тако директно сугерише да је једина могућа „ОРИЈЕНТација“ искључиво она усмерена према Истоку. Тако да је немогуће бити „оријентисан“ на западну страну. У том правцу је могуће само бити „дезоријентисан“, кроз трагично окретање леђа светлости која долази са Истока.

Осим духовитости, ова егзотична анализа речи „оријентација“ нас поново подсећа и на разлоге окретања свих православних олтара и гробова наших предака – искључиво ка истоку. Јер је Исток истински „извор живота“, „центар свих центара“ и она судбинска линија која повезује две велике престонице хришћанства: световну (Цариград) и духовну (Јерусалим).