ЉЕКОВИТА СВОЈСТВА ЗОБА (ОВСА)

За коњску снагу!

1483

Зоб се од давнина користи као храна за коње али је у последњој деценији све више у употреби у људској исхрани због својих љековитих својстава.

Иако наши преци нијесу ни слутили каква све својства садржи зоб, јер су у природном окружењу имали у изобиљу и друге здраве намирнице, човјек данашњице, који се одвојио од природе, је осуђен да све више тражи намирнице које ће му обезбиједити квалитетнији и здравији живот. Једна од тих намирница, свакако, је зоб.

За зоб важи погрешна претпоставка да се ради о врсти житарице. То је, у ствари, врста траве која садржи зрна, која су по својим својствима богатија од било које житарице. Овсена зрна су прави рудник дугог списка елемената, неопходних за квалитетан живот, од којих ћемо поменути само неке: јод, хлор, лецитин, угљикохидрати, витамин А, комплекс витамина Б, витамин Е, затим витамин К, калцијум, фосфор, гвожђе, бакар, манган, цинк, калијум, натријум, магнезијум.

Витамин Е је важан за плодност код мушкараца (једно истраживање је показало да коњ који се храни искључиво зобом, може дневно да оплоди три пута већи број кобила, од коња који не конзумира ову траву), витамин К за згрушавање крви, а лецитин за нервну активност. Зоб је богат и ријетким витамином који је незамјењив састојак квалитетне коже и косе. Овас се нарочито показао дјелотворним у борби против дијабетеса, јер редовним конзумирањем долази до смањења нивоа шећера у крви.

Људи најчешће конзумирају овас у виду пахуљица и то у разним комбинацијама. Међутим, његова пуна својства долазе највише до изражаја кувањем. Наиме, неколико супених кашика зоби прокувати и након тога проциједити. Добијену течност пити свакодневно. Због непријатног укуса најбоље је ову течност комбиновати са лимуном.

На тај начин потпомажете стварање крви, јачате зубе, кости, подстичете рад мозга, јачате мишићну масу, утичете на смањење масноћа у организму, борите се против малаксалости, малокрвности, исцрпљености, лошег расположења, једном ријечју – помажете регенерацију цјелокупног организма.