скидање прашине

Вулкански секс у Помпеји! (ФОТО)

1001

У Старом Риму, бордел је био мјесто окупљања богатих трговаца и политичара, као и врло популарна локација у граду. Јавна кућа у Помпејима се звала Лупунар, а данас је мјесто под заштитом УНЕСКА као дио свјетске културне баштине

Антички град Помпеа на југу Апенинског полуострва најпознатији је по славној ерупцији која је 24. августа 79. године нагло убила читав живот у граду, а све у њему остало је заробљено под дебелим слојем вулканске прашине. Археолошка истраживања започела су током 18. вијека, и тада је откривен већи дио града, укључујући тргове, храмове, позоришта, јавна купатила, али и бордел.

Пронађени експонати еротске умјетности донијели су потпуно нови поглед на античку културу и римску умјетност, а чак се сматрало да је ерупција Везува била и „Божја казна“ због сексуалне раскалашности и гријеха у ком су становници живјели..

Истраживачи вјерују да еротски цртежи који приказују групни секс и разне друге сексуалне чинове заправо представљају услуге које су нудиле тамошње проститутке, нешто попут сликовитог цјеновника.

Сам бордел је откривен у 19. вијеку а иако није ни најлуксузније ни најважније политичко откриће, мјесто је које туристи највише посећују.

Неки од цртежа приказују и истосполне сексуалне односе, који очигледно нису били табу у антици. Мушкарци, посебно млади и ослобођени некадашњи робови, продавали су своја тијела и мушкарцима и женама.

Научници су идентификовали 120 урезаних натписа, заједно са именима запослених радника у куплерају и популарним клијентима. Многи од њих обухватали су и огласе у којима се проститутке, како мушке тако и женске, хвале својим сексуалним талентима и оним у чему сматрају да су најбољи. На спрату бордела налази се пет соба, а свака од њих има и терасу с које су проститутке мамиле, дозивале и дражиле клијенте. Историчари претпостављају да су сексуални радници тада морали да плаћају порез па су се придржавали одређених прописа да би се разликовали од других људи.

На примјер, жене су морале да носе огртач црвено-смеђе боје, а косу су бојиле у плаво. Осим тога, проститутке су се дијелиле и у неколико категорија, с обзиром на то коју су клијентелу послуживале, као и које су услуге обављале.