ТРАГОМ ТВ ИНТЕРВЈУА

Данило важнији од девет Југовића!

3649

И би коначно толико дуго чекано гостовање Александра Вучића на РТС-у. Огромну већину јавности, поготову црногорске, интересовао је само одговор на критике митрополита Амфилохија, али Вучић је то намјерно оставио за пред крај интервјуа, да би претходно изрекламирао листу његове партије за изборе у Београду и исхвалио самог себе како је успио да доведе јапанског премијера у Србију.

„Погодиле су ме речи митрополита Амфилохија. Али, нећу да одговарам митрополиту Амфилохију, јер ја нећу да одговарам Српској православној цркви, нећу, јер то није добро за народ, нећу да делим народ“, рекао је Вучић.

Значи, народ су делили његови најближи сарадници и бројни медији које држи под контролом, а који су претходних дана, служећи се и полуистинама и чистим лажима, жестоко нападали митрополита Амфилохија. Само неко тотално глуп и наиван може да повјерује да су то чинили без његовог знања. Вучић се тако, по ко зна који пут, показао као  тешки фолирант и лицемер, без трунке искрености и принципијелности.

Између редова је поручио митрополиту Амфилохију и другима из Српске цркве, који су га критиковали, да су незахвални, јер је његова влада значајно финансијски помагала обнову црквених објеката на Косову. Али, то нико није оспоравао, те испада да је Вучић очекивао да ће они да ћуте, ма шта урадио по питању решавања косовског проблема.

„Нисам спреман да гинемо, хоћу да за децу сачувамо мир и будућност“, рекао је Вучић говорећи о Космету. „Ја нисам плашљив, али бринем не само за будућност Данила, Милице и Вукана, већ и ваше деце, хоћу да им сачувам мир и будућност.“

Вучић је, дакле, рекао да ће да сачува мир и будућност дјеци, али ниједном није рекао да ће сачувати Косово макар у Уставу Србије. Мир по сваку цијену, значи сигурни губитак Косова.

Сви српски државници кроз историју славили су Југ Богдана и девет Југовића, Косанчић Ивана и Топлицу Милана, Милоша Обилића и кнеза Лазара, једино Вучић у сваком интервјуу апострофира своју дјецу. Због њихове сигурне будућности, спреман је да жртвује темеље нашег идентитета. Не жели тај проблем ни да пролонгира, жури му се, каже, да га ријеши што прије.

А шта то, у ствари, значи, најбоље је давно објаснио велики руски филозоф Николај Берђајев:

„Ми одбацујемо, са религиозног становишта, као ниску и издајничку, сваку помисао на успостављање благостања и среће на земљи, у којој ће бити сахрањени идеали наших предака. Одвратна и безбожна је и сама помисао да ослободите жртава и патњи будуће генереције на штету прошлих. Има нечег ниског и наказног у том тријумфу временског над вјечним. Ви који гледате само срећну будућност, ви сте у у власти смрти, а не у власти живота…“