да ли је на помолу договор београда и приштине?

Спреман да призна Косово, а за узврат тражи „нешто“! Ево шта…

5862

Гостујући синоћ у „Ћирилици“, Александар Вучић није одбацио могућност да Србија призна независно Косово, али под условом да и она добије „нешто“. Како „Седмица“ екслузивно сазнаје, то „нешто“ је аутономија за сјевер Косова и српске манастире

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, синоћ у „Ћирилици“, да не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама, осим у договору са Србијом. Он је потом истакао и да у договору “Србија мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена“.

На питање Соње Бисерко – шта је то „нешто“, Вучић је рекао да не жели о томе да говори сада, већ ће то учинити у марту или априлу када се заврши јавна расправа.

„Да ли сам велики оптимиста по питању решења косовског чвора?“, запитао се предсједник Вучић гостујући на Хепи телевизији и одговорио да “није претјерани оптимиста”.

“Пре свега у Приштини не постоји никаква воља за компромисом, али исто тако ни у великом делу српске јавности. Ми више волимо да имамо митске пројекције прошлости и не волимо рационалан однос према Србији“, рекао је Вучић.

Он је, међутим, поручио да ће дати све од себе да “ми рационално сагледамо шта највише можемо да добијемо, а најмање да изгубимо…”

„Даћу све од себе, иако знам да би ми то био крај политичке каријере“, поручио је.

Како је додао, свој став и како он види решење косовског питања изнијеће након што саслуша све друге који учествују у дијалогу о том питању, те напоменувши да очекује још да се изјасне и САНУ и цивилни сектор…

Раније се шпекулисало да би у замјену за признање независног Косова, Србији била присаједињена Република Српска, али недавно је Вучићев кабинет одбацио такву могућност.

Како „Седмица“ екслузивно сазнаје из кругова блиских Александру Вучићу, Србија ће признати Косово под условом да сјеверни дио Космета, поједине српски енклаве и метоси српских манастира – добију аутономни статус!