ПОД ЛУПОМ

  ХИТЛЕРОВИМ СТОПАМА: Шта хоће Меркел од Србије?

  7876

  Пише: Донко Ракочевић

  Мерклелова баш јуче, на Велики Петак, и на 6. април, позвала Вучића у радну посјету, што је за политичку јавност било изненађење, јер предсједник Србије је био у званичној посјети Берлину недавно – 27. фебруара.

  Да ли је то гризе савјест што су Њемци на јучерашњи дан прије 77 година сравнили Београд са земљом, или наставља Хитлерову политику, али мирним, софистицираним средствима?

  Очигледно је нешто заборавила да каже Вучићу прије мјесец и по дана. Или, да у четири ока провјери шта је то договорио са Американцима и Тачијем на недавним приватним вечерама.

  Не сумњам да ће услиједити додатни притисак да Србија дозволи пријем Косова у Уједињене нације, а можда ће му понешто рећи и о следећем задатку – како да се полако извлачи из Путиновог загрљаја.

  Да Меркелова не би бринула до следећег петка, за када је заказан сусрет, данас се огласила Брнабићка, децидно саопштивши да ако Србија буде морала да бира: ЕУ или Русија, да се неће ни тренутка двоуимити. Нисмо ни сумњали…

  Е, сад, суштински нема разлике између онога што је Хитлер од српског народа тражио 1941. године и овога што Меркелова тражи данас. И Хитлер нам је прво отео Косово: већ 7. априла 1941. године на Косово је стигло преко хиљаду њемачких инжењера чији је задатак био да муњевито организују одвоз рудног богатства, па су већ почетком јуна кренули теретни возови ка Њемачкој, и тако даноноћно до краја рата.

  А тражио је Хитлер и да му не правимо сметње на путу ка крајњем циљу – Русији. Али га нисмо послушали, па смо грдно платили.

  Само у Београду 6. априла 1941. године погинуло је 2.274 људи, мада неке процјене говоре да је жртава било неколико пута више. Порушено је 627 зграда, веома оштећено 1.601, дјелимично оштећено 6.829. Најзначајнији споменик културе, Народна библиотека уништена је – изгорело је око пола милиона вриједних књига, од тога 1300 средњовјековних и 1700 уникатних оријенталних рукописа, комплетна картографска и графичка збирка, као и примјерци из личне библиотеке Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића, Стевана Сремца…

  Е, да, умало заборавих, Њемци током Другог свјетског рата нијесу заборавили ниједан Ваксрс да бомбардују Београд, а богами ни 1999. године, и да честитају (на многим бомбама је писало СРЕЋАН УСКРС), исто као и Енглези и Американци када су 1943. и 1944. године бомбардовали бројне градове Србије и Црне Горе, па и Подгорицу, Никшић, Цетиње…

  Неће ове године, не бојте се, другачија су данас средства принуде, а и не уништава им се јефтина радна снага и фабрике које ће покуповати, ако већ нијесу. Иако би Вучић да нас убиједи да би опет падале бомбе по нашим главама да нема њега и његове мудре политике. Да не би ражестио Њемце, преко ноћи је заволио и протестантску етику.

  Зато, грађани Србије, радујте се још сјутра, јер идуће године ко зна – можда умјесто Новог завјета будете штовали књиге Макса Вебера.