Суђење за „државни удар“

Вјештак Предраг Бољевић трагикомичнији од Синђелића!

1822

Пише: Љубиша Морачанин

Тешко је ко могао замислити да се у судници може појавити трагикомичнији лик од од свједока сарадника Саше Синђелића, али ето и то се десило, и то данас у лику судског вјештака Предрага Бољевића кога је судија Сузана Мугоша телефоном позвала да дође и објасни да ли је могуће да попуњеност батерија на Синђелићевим телефонима данас буде 94 односно 76 одсто, с обзиром да су од априла прошле године ти телефони, као дио доказа тужилаштва, били у Суду, запечаћени у ковертама; дакле, без пуњења – више од осам мјесеци!

Вјештак Бољевић се максимално трудио да докаже да је то могуће, али се уплео у низ контрадикторности од којих су неке биле толико очигледне, да његово стручно мишљење нико не може узети за обиљно, сем судије Мугоше која прихвата све што је у корист Тужилаштва, а на штету оптужених. Тако да се у овом предмету више не зна ко је неозбиљнији – тужиоци, судије, свједоци или вјештаци?

Наиме, Предраг Бољевић је устврдио да се батерија, када је телефон потпуно угашен, мјесечно троши око 2 одсто, па испада да је на данашњи дан њена попуњеност могла бити највише 84 одсто. Истовремено, он је тврдио да није нелогична попуњеност од 94 одсто. На питање адвоката да објасни тај парадокс, вјештак је рекао да оно што произвођач пропише као 100 одсто не мора да буде тачно, да се понекад батерија може напунити и преко 100 одсто, чак и до 120 одсто.

Ово што је вјештак Бољевић изрекао је наравно ортодоксна глупост, јер батерија може имати нешто већи капацитет од прописаног у декларацији, али опет је то 100 одсто, јер произвођач не прописује њен капацитет у процентима него у ампер часовима.

Колико је овај вјештак интелектуално ограничен најбоље показује следећи примјер: у прилог тези да је могуће да батерија од априла прошле године до данас не падне испод 94 одсто, он је навео да је ријеч о „дивљем“ софтверу у телефону, који има пуно мање апликација од званичног софтвера, па самим тим троши мање струје. Наравно, то би се могло узети у обзир да је телефон био упаљен, али телефон је осам мјесеци био потпуно угашен, те је скроз небитно, за потрошњу његове батеријe, колико његов софтвер има апликација.

Пошто су адвокати одбране указали и на ову несувилост, вјештак Бољевић се у објашњењима сплео као пиле у кучине, дајући овом суђењу још један прилог фарсичности, а широј јавности илустрацију какви су нам поједини вјештаци и како ли тек поступају када нема ТВ камера као у овом случају.