ИМОВИНА ПОЈЕДИНАЦА НИЈЕ СРАЗМЈЕРНА ПРИХОДИМА

Више имају него што примају!

848

Црној Гори је потребан нови закон како би се спровела унакрсна контрола имовине и прихода грађана јер је евидентно да појединци имају више него што им то приходи могу приуштити

Пише: Вања Савић

Евидентно је да се постојећи закони о сразмјерности прихода и имовине не поштују па се, на примјер, не води рачуна да ли су скупи аутомобил и кућа (налик на зграду) неког појединца купљени од прихода који је зарађен легалним путем.

Званичан број оних који ванредно добро зарађују и, по том основу, плаћају годишњи порез на доходак грађана из године у годину опада.

Умијешаност политичара и недостатак институционалне слободе довео је до тога да они који нелегално зарађују, купују некретнине и аутомобиле, раде то без икаквог страха од државе.

Они који би били погођени овим законом су блиски власти па се зато не ради ништа да се овај закон почне примјењивати на прави начин. Сад за сад се примјењује само дјелимично над ,,обичним“ грађанима који једва састављају крај с крајем.

Чињеница да примјена закона зависи од политичке воље указује у којој су мјери институције у Црној Гори слабе, јер се закон примјењује селективно – од случаја до случаја.

Запослени у Пореској управи ,,бјеже“ од тог посла и одговорности јер нијесу сигурни да би држава стала иза њих у случају да је предмет њихове контроле неко близак режиму.

Осим тога, објективно је тешко доказати несклад између имовине и прихода који су настали прије десет или 20 година јер су се власници у међувремену потрудили да нађу начин за покриће имовине коју посједују.

Већина грађана су вољни да плаћају порез али их је претходно потребно убиједити да је порески систем правичан, што је веома тешко с обзиром на велико неповјерење грађана према институцијама, што је и оправдано с обзиром да су појединци повлашћени.